Een goede fysieke ruimte voor groepsbijeenkomsten is belangrijk bij het GLI programma. Mede om deze reden werkt fysiotherapeut Herman Tol van Fysiotherapie Duin+ samen met de fysiotherapeuten Annemarie Hansen en Anouk Bootsman van Kernpraktijken Fysiotherapie de Garage. Sinds geruime tijd is er een goede samenwerking tussen de twee praktijken en nu dus ook op het gebied van de GLI.
Anouk, Herman en Annemarie zijn fysiotherapeuten met ieder hun eigen specialisaties.
“De gevolgen van overgewicht kunnen aanzienlijk zijn,” vertelt Herman. “Naast een grotere kans op suikerziekte, een verhoogd cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk kunnen bijvoorbeeld ook knieklachten leiden tot ernstige beperkingen bij alledaagse activiteiten.”
Waarom hebben jullie gekozen voor de aanvullende cursus leefstijlcoach?
Herman: “Je kunt als fysiotherapeut een aantal symptomen blijven bestrijden, maar beter is iets te doen aan de oorzaak van de klachten.”
Annemarie gaat verder: “De meeste diëten werken niet. GLI werkt anders. Het is een langer proces met als doel: gedragsverandering en bewegen.”
Wat is er leuk aan?
“De kracht van het programma zit in de gezamenlijkheid. Onze groepen bestaan uit minimaal 8 en maximaal 11 deelnemers.
Het is leuk om te zien hoe de mensen in de groep elkaar steunen en motiveren. Motivatie is zeer belangrijk, want er wordt veel van de deelnemers verwacht. Een gezonde(re) leefstijl moet je zelf doen; de leefstijlcoaches geven hierbij handvatten,” aldus Anouk.
Welke onderwerpen komen bij SLIMMER aan bod?
Anouk verzorgt veelal de presentatie bij de eerste bijeenkomst van een groep.
“We gaan het o.a. hebben over: beweging, roken, alcohol en drugs, voeding en ontspanning/slaap, afgekort: bravo. Het programma duurt 2 jaar en bestaat uit groepslessen, individuele consulten, terugkombijeenkomsten en een eindgesprek.
De huisarts verwijst geschikte kandidaten naar ons door. Echter niet iedereen kan meedoen. Deelnemers moeten wel aan bepaalde criteria voldoen: een BMI van 30 of hoger, óf een BMI van 25 of hoger plus een verhoogd risico op andere aandoeningen.”
Wat zijn de voordelen van een GLI-programma?
Herman: “Het draait om totale gezondheid, de kwaliteit van leven. De aanpak wordt versterkt doordat deze multidisciplinair is.
We werken nauw samen met lokale beweegprofessionals en met diëtiste Mariska Koolen. De GLI werkt preventief: wanneer een duurzame gedragsverandering naar een gezonde leefstijl is bereikt kunnen diverse ‘welvaartsziekten’ worden voorkomen.
Tenslotte verhoogt de groepsdynamiek de kans van slagen.”
Heb je een tip voor huisartsen die ze mee kunnen geven aan patiënten?
Daar hoeft Herman niet lang over na te denken: “Focus op het gehele proces en niet alleen op het getal op de weegschaal. Als je met een gezondere leefstijl begint kun je eerst (snel) afvallen, maar vervolgens ook aankomen doordat je meer spiermassa krijgt. Dit kan frustreren.
De GLI-deelnemers gáán gewicht verliezen, maar afvallen op zich is niet het doel. Het gaat bij dit proces om het bereiken van een duurzame gedragsverandering.”
“Ik heb er zin in!”
Een deelnemer aan het woord
Bij de kick-off van de tweede groep op 16 november jl. mocht wijkcoördinator Candy Smit aanwezig zijn en zij had ruim voor de aftrap door Anouk een openhartig gesprek met deelneemster José.
“In oktober heb ik een maagverkleining ondergaan,” vertelde José. “Het is belangrijk dat ik niet terugval in oude patronen. Omdat de operatie nog maar kort geleden heeft plaatsgevonden mag ik nog niet te fanatiek bewegen, maar hier wordt mijn beweegschema op aangepast.
In totaal ben ik al 23 kilo afgevallen. Ik voel me goed en dat wil ik graag zo houden. Vandaar dat ik hier zit. Dus kom maar op met dat GLI-programma; ik heb er zin in!”
Meer weten over GLI?
Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.
Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.