Samenwerking huisartsen/POH’s en de arts VG

4 minuten

Sylvia Huisman is arts voor verstandelijk gehandicapten (VG), docent voor huisartsen in opleiding en één van de sprekers tijdens onze scholing Verstandelijke beperking: leer signalen herkennen op 14 oktober voor POH’s en 21 oktober voor huisartsen.

“Een verstandelijke beperking is lang niet altijd meteen duidelijk. En als het wel bekend is, is het soms verdraaid lastig om de juiste zorg te organiseren. Daarbij geef ik handvatten.”

“Samen kunnen we meer!”

Waarom heb je gekozen voor arts VG opleiding?

Sylvia: ”Vanwege brede interesse wilde ik altijd internist of huisarts worden. Dat het arts VG is geworden? Een toevalstreffer! Als jonge dokter kwam ik terecht bij een sterk en stimulerend team van artsen dat aan de wieg stond van een nieuw vakgebied, namelijk dat van arts VG. Ik heb daarna nog als ANIOS interne gewerkt, werd vervolgens bij de huisartsenopleiding aangenomen, maar heb toch gekozen voor de arts VG opleiding zodra die startte in 2000.”

Verandert de rol van de arts VG?

”Het vakgebied is door de jaren heen erg veranderd en nog sterk in ontwikkeling. Het vak van arts VG is steeds meer gedifferentieerd en de rol aanvullend op die van de huisarts. Net als de huisarts biedt de arts VG integrale en generalistische zorg, maar voor meer gespecialiseerde vragen en met een andere insteek: kijkend naar de oorzaak van de aandoening en rekening houdend met de mogelijkheden waarover een persoon met een verstandelijke beperking beschikt.

We hebben ook meer tijd en kunnen zorg bieden in samenwerking met zorgverleners uit verschillende disciplines om ingewikkelde vraagstukken op gebied van genetica, gezondheid en gedrag op te kunnen lossen.”

Wat geef je mee aan de huisartsen die je opleidt?

”Ik zie de beroepsgroep van huisartsen als een van de meest cruciale, juist vanwege hun 1e lijns positie en vakinhoudelijke kennis! Daarmee weten huisartsen zo goed mogelijke zorg voor zoveel mogelijk mensen te bieden. Inclusief mensen met een verstandelijke beperking. Daar draag ik graag aan bij.

De belangrijkste tips die ik toekomstige huisartsen meegeef: stem je communicatie en behandeling af op het niveau van functioneren, houd rekening met een genetische diagnose en ken het netwerk, van de patiënt, maar ook in de regio!”

Waarom zou iemand de scholing over (L)VB-zorg moeten volgen?

”Een verstandelijke beperking is lang niet altijd meteen duidelijk. En als het wel bekend is, is het soms verdraaid lastig om klachten te duiden, een diagnose te stellen, een passende behandeling te bieden… en de juiste zorg te organiseren! Daarbij geef ik handvatten hoe ze dat zo goed mogelijk kunnen doen, maar ook met wie ze kunnen samenwerken als dat gewenst of nodig is.”

Hoe zie je de samenwerking met de huisarts/POH?

”Ik zie meer kansen dan uitdagingen en denk dat de scholing het begin kan zijn van een nog betere samenwerking, in de regio, ook met de gedragsdeskundige en praktijkverpleegkundige VG! Geef het kans en wat tijd. Samen kunnen we meer.”

Vragen?