Samen sterk in de wijk

3 minuten

Saskia Jonker is begin dit jaar gestart als Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer. David Kooi is wijkmanager in Assendelft. Twee functies die elkaar mooi aanvullen. Saskia voor de (medische) zorg met sociaal verbinden en David verbindt juist het sociale domein met gemeente.

Saskia was voordat ze bij ons kwam werken managementassistente in Gezondheidscentrum Saendelft en vanuit deze functie had ze ook al contact met David.

Wat maakt Assendelft zo bijzonder?

David begint direct enthousiast te vertellen: “Een leuk weetje: Assendelft is een van de langste lintdorpen in Nederland. Het is een Vinex-wijk die nu in de puberfase zit. Letterlijk ook puberteit, want 37,5 % van de inwoners is jonger dan 25 jaar. We hebben hier zowel landelijke als stedelijke problematiek.”

Er komt een nieuwe wijk, Kreekwijk, bij. Wat merken jullie daarvan in jullie functie?

Saskia: “In gesprek zijn met elkaar over zaken zoals de capaciteit van de zorg is hier belangrijk. We zoeken elkaar hierin op. Informatie en ideeën uitwisselen. Waar vervolgens weer nieuwe ideeën en plannen uit komen.”

David vult Saskia aan: “We zijn de spin in het web. De Haarlemmerolie! We zijn niet de oplossing, maar wel de weg er naar toe.”

Wat is het Sociale Winkeltje en wat gebeurt hier?

“Het Sociale Winkeltje is een ontmoetingsmotor midden in het winkelcentrum”, begint David te vertellen. “Na het winkelen even binnen lopen met een vraag. Dit kan over van alles gaan: eenzaamheid, armoede, bewegen en nog veel meer. Status is hier in de wijk een dingetje en het gevoel van ‘moeten’ overheerst vaak. Dit geeft ook (vage) klachten waarmee inwoners naar de huisarts gaan.”

“We zijn nu met 52 huisartsenpraktijken in de regio bezig met Positieve Gezondheid“, legt Saskia uit. “Dat is een tool voor persoonsgerichte zorg. Hierbij wordt gekeken naar de patiënt in zijn geheel en niet alleen naar de klacht. Bij het gebruik van de vragenlijst en het bijbehorende spinnenweb kan juist het sociaal domein ingeschakeld worden. Huisartsen en POH’s kunnen bij mij (of andere wijkcoördinatoren) terecht voor meer informatie over de organisaties in de wijk die een onderdeel kunnen vormen van het wijknetwerk.”

Wat vind je leuk aan je werk?

“Dat je het verschil kunt maken in de wijk,” roept David direct. “Dat geeft echt wel een kick.”

Saskia: “Het versterken van netwerken en de domeinen aan elkaar koppelen vind ik enorm leuk om te doen. Samen met de huisartsenpraktijk kijken naar het netwerk in de wijk, kijken wat goed gaat, wat beter kan en waar behoefte aan is.”      

Meer weten?

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl