Regionale digitalisering – Zaanstreek Waterland

3 minuten

Vorig jaar oktober werd Bas Bomer benaderd door Erik Schoofs, directeur HZW, met de vraag of Bas kon helpen met het prioriteren van digitaliseringsprojecten. “Echter leidde deze vraag al gauw tot veel meer vragen,” vertelt Bas. “We moeten dan namelijk ook weten waar we naar toe willen. Een traject wat veel afstemming en samenwerking vereist.

Dit traject is een samenwerking tussen niet  alleen de huisartsen (via HZW Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland), maar ook VVT, ziekenhuis, GGZ, apotheek  en uiteraard gemeentes.”

Samenwerken

Bas vertelt enthousiast dat alle partijen het direct een goed idee vonden om een regionale routekaart voor digitalisering te maken. Het grote voordeel was dat al deze partijen al om tafel zaten voor het thema ouderenzorg.

Het stappenplan

Als eerste is er een inventarisatie gedaan. Wat is er al? Welke koppelingen zijn er? “We staan nu aan de vooravond van de tweede fase,” vertelt Bas. “De inventarisatie is bijna afgerond.”

“De tweede stap is het formuleren waar we gezamenlijk heen willen op het gebied van digitalisering. Per deelnemende organisatie is er een vertegenwoordiger in het expertteam digitalisering aanwezig. Dit zijn (zorg)professionals die nauw betrokken zijn met de werkvloer en ICT kennis hebben.”

“Uiteraard wordt er in dit project ook gekeken naar de ontwikkelingen op landelijk niveau en in andere regio’s.”

“De laatste stap is het verbinden van het beginpunt (stap 1 – inventarisatie) met het eindpunt (stap 2 – het gezamenlijk doel). Om ouderen bijvoorbeeld langer (veilig) thuis te kunnen laten wonen zal naast de fysieke zorg thuis ook een focus op digitale zorg thuis komen.”

Waar ben je nu al trots op?

“Ik vind het leuk om de verschillende partijen bij elkaar te brengen en de verbinding te leggen, Het is heel bijzonder dat we op zo’n grote schaal samenwerken. We doen het echt samen met alle zorgaanbieders in de regio. De techniek is niet leidend in ons project. Dat is best wel uniek in Nederland! We kijken eerst waar we naar toe willen en kijken daarna pas naar de techniek.” 

Wat merk je als huisartsenpraktijk van dit project?

“Er zal straks op verschillende momenten gevraagd worden om een inhoudelijke bijdrage. Alles wat we doen draait om optimale zorg te bieden aan de patiënt. Digitalisering is een middel en niet een doel op zich,” verklaart Bas.

Wat is jouw droom op het gebied van digitalisering?

“Op dit moment moet je op heel veel verschillende omgevingen inloggen. Allemaal losse ICT systemen die niet goed met elkaar praten. De digitalisering of het gebrek daar aan, mag op geen enkele manier een rem meer zijn op multidisciplinaire samenwerking.” Bas vult direct aan: “Het is een hele kluif en dit is natuurlijk niet volgend jaar klaar.”

Vragen? Meer informatie?

Bas Bomer

Projectmanager regionale digitalisering 075-2010221 b.bomer@hzwhuisartsenzorg.nl