Voor de jaarwisseling waren er nog 5 kandidaten in de race voor het RegioHIS: Sanday, MediKit, HealthConnected, Tetra, Medicom.
Zorgring heeft de RegioHIS werkgroep geholpen met het evalueren van de kandidaten. Hiervoor hebben zij gekeken in welke mate de HIS-en aansluiten bij de regioarchitectuur die Zorgring heeft opgesteld voor Noord-Holland-Noord. Daarnaast hebben zij gekeken naar het technische ontwerp en de toekomstbestendigheid van de HIS-en. Hieruit is in ieder geval één partij naar voren gekomen waarmee we niet verder gaan. Ondanks dat PharmaPartners slim systemen van derde partijen inzet om Medicom te laten communiceren met de buitenwereld, blijft dit systeem in de kern gebaseerd op verouderde technologie. PharmaPartners kon niet overtuigen dat Medicom voldoende toekomstbestendig is.
We zijn nog met twee van de resterende vier partijen in gesprek om te bepalen welke van hen uiteindelijk in de top 3 zal komen.
Vervolgstappen in het selectieproces
Referentiebezoeken
De werkgroep zal in de komende maanden referentiebezoeken houden waarbij zij een of enkele huisartsen bezoeken die het kandidaat-HIS in gebruik hebben. Onderwerpen die bij dit bezoek aan de orde komen zijn:
- Ervaringen bij algemeen gebruik door huisarts, POH en assistente
- Ervaringen m.b.t het medicatiedossier
- Ervaringen m.b.t. gegevensoverdracht met de HAP
- Ervaringen m.b.t. het gebruik van VIPlive vanuit het HIS
Daarnaast zullen we ervaringen ophalen bij zorggroepen waar de kandidaat-HISen gekozen zijn als regioHIS.
Live proeverij
In het voorjaar van 2024 organiseerde de RegioHIS werkgroep al eens online proeverijen waar elk kandidaat-HIS in een half uur een eerste indruk kon geven van hun product. We streven er naar om in mei een live-proeverij te organiseren waarbij alle medewerkers van de huisartsenpraktijken in onze regio de kans krijgen om live te ‘spelen’ met de kandidaat-HISen. Hoe voelt het om er zelf mee te werken? Wat werkt fijn? Wat werkt minder fijn?
Onderhandelingen en evaluatie inkoopvoorwaarden
Tot slot zullen er onderhandelingen plaatsvinden over de definitieve regionale prijsstelling en voorwaarden. Zo kan het zijn dat bepaalde gewenste functionaliteit nog niet beschikbaar is. Welke afspraken maken we daarover zodat we als regio voldoende kunnen vertrouwen op het opleveren van deze functionaliteit binnen een acceptabele tijdsperiode.
Keuze RegioHIS Zaanstreek Waterland
Na goedkeuring van de ALV in juni 2025, zal er een mantelovereenkomst gesloten worden. Alle huisartsenpraktijken in onze regio kunnen dan, binnen de voorwaarden van deze mantel, een contract sluiten voor het RegioHIS.
Vervolgens begint de uitrol van het RegioHIS in onze regio. Hoe dit exact zal verlopen, hangt af van de gekozen partij.
Waarom kijken naar een Regio HIS?
Stefan Post (huisarts en CMIO): “We kunnen veel meer doen als we het samen doen. Groter ‘inkopen’ levert een financieel voordeel op, maar ook in kennis en zeggenschap zorgt dit voor enorm veel winst.
Voor een goede samenwerking met ketenpartners zoals apotheek, VVT, ziekenhuis en thuiszorg moeten we ook digitaal goed kunnen samen werken. De veilige uitwisseling van digitale gegevens vereist een speciale koppeling. We hebben in onze regio vijf verschillende HIS-sen. Het is makkelijker om natuurlijk één HIS aan te sluiten bij een ketenpartner dan vijf.”
Voordelen voor de praktijk | Nadelen voor de praktijk |
---|---|
Betere prijsafspraken | Eenmalige HIS-migratie voor (een deel van) de praktijken |
Onderdeel van een regionaal digitaal ecosysteem (inzage bij waarneming, samenwerking met ketenpartners) | Minder invloed als individuele praktijkhouder |
Ondersteuning vanuit HZW bij de keuze voor een geschikt HIS | |
Aantrekkelijker vestigingsklimaat voor opvolging | |
Regionale begeleiding bij de migratie |