
Interview met Susan van Gellekom huisarts in Zaandam én af en toe regiearts bij de Huisartsenpost Zaanstreek.
Zou je na het enthousiaste verhaal van Susan ook een keer een regiedienst willen doen? HZW biedt huisartsen (praktijkhouders en waarnemers) de mogelijkheid om mee te lopen met een ervaren regiearts. Je krijgt hier de standaard vergoeding voor. Opgeven kan bij Derk Runhaar (d.runhaar@hzwhuisartsenzorg.nl).
Wat vind je leuk aan de rol regiearts op de Huisartsenpost?
Susan vertelt direct dat zij haar diensten zo plant dat zij eerst een hele dag op de praktijk werkt en daarna een regie avonddienst doet.
“Het is dan lekker dat de werkzaamheden anders zijn. Als regiearts moet je durven keuzes maken en er vervolgens niet van wakker liggen. Die keuzes zijn soms best complex. Als regiearts ben je steeds puzzeltjes aan het oplossen. Ik heb een fijne dienst gedaan als collega’s zeggen: ‘lekker gewerkt’. Dat ik letterlijk de regie heb gehouden en het overzicht heb bewaakt. Daar heb je ook wel een stukje geluk voor nodig hoor,” roept Susan er gelijk achteraan. “Het is natuurlijk ook wel een beetje afhankelijk wat er binnenkomt aan telefoon en zelfverwijzers.”
“Daarnaast ben je als regiearts echt onderdeel van een heel gezellig team. De regiearts is een vraagbaak voor de triagisten. De triagewijzer is een handige tool, maar soms is toch aanvullend overleg nodig.”
“Verder bel ik als regiearts ook patiënten terug. Een beetje extra aandacht via de telefoon bij bijvoorbeeld een duizelige bejaarde. Dit is geen levensbedreigende situatie en ook geen acute huisartsenzorg. Geruststelling en een praatje is soms al voldoende. Wat voor een patiënt als spoed voelt hoeft voor ons op de Huisartsenpost nog geen spoed te zijn.”
Is de rol van regiearts veranderd de afgelopen jaren?
“Ja!” lacht Susan. “Als regiearts heb je steeds meer te doen. Dit heeft denk ik ook te maken met de complexere zorgvragen waardoor de expertise van een huisarts nodig is.”
Is er volgens jou verschil tussen een consultdienst op de Huisartsenpost en het werken in je eigen praktijk?
“Je moet wat alerter zijn, omdat het allemaal onbekenden zijn. In de dagpraktijk gaat er wellicht al sneller een alarmbel rinkelen als mevrouw X belt, omdat je haar achtergrond kent. Op de Huisartsenpost is dit niet het geval. Er moet meer gevraagd worden om de juist inschatting qua urgentie te kunnen maken.”