In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen wordt hier in de week van het lezen en schrijven van 8 september t/m 15 september landelijk extra aandacht voor gevraagd.
Wil jij weten hoe je jouw zorg voor iedereen toegankelijk kan maken?
De gratis praktijkscan biedt een waardevolle kans voor jouw praktijk om de communicatie en toegankelijkheid te verbeteren voor laaggeletterde patiënten.
In augustus 2024 hebben een aantal praktijk- en wijkcoördinatoren een training gevolgd over het herkennen en omgaan met laaggeletterdheid in de huisartsenpraktijk. Hierdoor kunnen zij zelf de praktijkscan uitvoeren en jouw praktijk te voorzien van handige tips op het gebied van laaggeletterdheid.
Wat kun je verwachten?
Wanneer je een afspraak maakt voor een scan, wordt gestart met een voorbereiding. Er wordt o.a. gekeken naar de communicatie van de praktijk. Denk hierbij aan het telefoonbandje, de website en eventuele social media. Na telefonisch contact, om nog het één en ander af te stemmen, wordt in overleg een afspraak voor de praktijkscan ingepland.
Tijdens de scan in jouw praktijk worden er verschillende onderdelen doorlopen en bekeken vanuit het perspectief van een laaggeletterde. De scan duurt ongeveer 1 – 1,5 uur.
Wat levert het jouw praktijk op?
Na de scan ontvangt de praktijk een overzicht met praktische adviezen.
De huisartsenpraktijk besluit welke aanbevelingen het meest aanspreken en welke acties zij doen (eventueel met ondersteuning van HZW). Het is vaak niet nodig om grote veranderingen door te voeren; kleine aanpassingen hebben vaak al een groot effect zoals tijdsbesparing en meer werkplezier!
Ook na de scan blijft HZW beschikbaar voor begeleiding. We kunnen voorbeelden en adviezen geven over taal, communicatie en visuele ondersteuning zoals pictogrammen. Daarnaast is er informatie beschikbaar voor een doorverwijzing van de laaggeletterde patiënt die aangeeft hier hulp bij te willen. Je kunt dan denken aan: waar in de wijk kan men terecht voor taal- of computerhulp?
Toegankelijkheid en communicatie zijn essentieel voor het bieden van goede zorg en ondersteuning aan alle patiënten.
Wist je dat een groot deel van wat jij, als zorgprofessional, een laaggeletterde patiënt probeert mee te geven over hun gezondheid vaak niet aankomt?
Praktijken die al een praktijkscan hebben gedaan
Huisartsenpraktijk De Landauer
“Wat ik vooral heel fijn vind is de ondersteuning die je hierbij kunt krijgen. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen!”
Lees verderHuisartsenpraktijk De Gors
“Zeker een aanrader! Je krijgt op een gegeven moment een blinde vlek. Door de praktijkscan leer je met andere ogen kijken.”
Lees verderHuisartsenpraktijk Wormerveer
Huisartsenpraktijk Wormerveer heeft het telefoonbandje aangepast naar aanleiding van de praktijkscan.
Lees verderHuisartsen Spoedpost
“We weten dat in ons werkgebied laaggeletterdheid een grote rol speelt. We kunnen niet met alles tegelijk aan de slag, dus hebben we de tips opgedeeld.”
Lees verderMeer informatie en een praktijkscan aanvragen
De praktijk- en wijkcoördinatoren komen graag langs om de scan in jouw praktijk uit te voeren.