Huisarts Maaike Rietbergen: “NAH heeft impact op het hele leven van de patiënt.
Op zingeving, sociaal, mentaal,… het is meer dan enkel lichamelijke klachten. Het is fijn dat ik deze patiënten kan doorsturen naar NAH verpleegkundigen Nicole Stolp en Monique Waal.
Ik kan zelf tot op zekere hoogte psycho-educatie geven aan patiënten. Een NAH verpleegkundige kan diepgaandere, meer praktisch toepasbare adviezen geven en nog meer psycho-educatie.
Hierdoor worden we als huisarts ontzorgd én krijgen patiënten de juiste zorg.”
“Mijn beperkte consulttijd, kan ik efficiënt gebruiken als er ook een NAH VPK betrokken is bij een patiënt met NAH klachten.”
Wat doet een NAH verpleegkundige?
Monique: “Wij zijn er voor alle NAH patiënten die klachten blijven houden op cognitief, sociaal en maatschappelijk vlak.
De verwijzing naar ons komt via diverse kanalen: huisartsen, ziekenhuizen, revalidatiecentra, maar in een enkel geval neemt de patiënt rechtstreeks contact op.
We inventariseren de zorgvraag tijdens een huisbezoek. In de thuissituatie kun je de situatie beter beoordelen. Samen bespreken we dan de zaken waar de client en/of de partner tegen aan lopen in het dagelijks leven. We geven dan psycho-eductie en verwijzen indien nodig door naar ons eigen netwerk met gespecialiseerde paramedici.
Door het gesprek aan gaan in huiselijke sfeer zijn patiënten heel open en eerlijk over waar ze tegen aan lopen. Echt van alles komt aan bod: van problemen met sokken aan trekken tot seksualiteit,” lacht Monique.
Zowel NAH patiënt als partner/mantelzorger
“De NAH verpleegkundigen betrekken ook de partner/mantelzorger in het traject. Dat vind ik fijn,” vertelt Maaike.
Monique: “Iedereen beleeft NAH op een andere manier. Alle aandacht gaat vaak naar de patiënt en de partner wordt dan vergeten. Als partner merk je dat je geliefde is veranderd. In onze gesprekken, soms ook enkel met de partner, is er aandacht voor de partner.
Vrij uit irritaties bespreken. Wij kunnen de angel er enigszins uithalen. Meer begrip voor elkaars veranderde situatie creëren. Niet aangeboren hersenletsel is voor beide partijen een acceptatieproces.
Hoe verwijs je een patiënt door naar een NAH verpleegkundige?
Nicole en Monique werken voor de gehele regio Zaanstreek Waterland.
Verwijzen kan via ZorgDomein of via beveiligde mail nahnazorg@evean.nl.
Let op er zijn exclusie criteria:
- Leeftijd jonger dan 25 jaar
- Patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen (ALS, MS, Parkinson, etc.)
- Diagnose dementie in VG
De NAH nazorg door de NAH verpleegkundige wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het aantal gesprekken wordt individueel afgestemd.
Monique Waal (NAH verpleegkundige) is coördinator van de Stroke Service Zaanstreek. Maaike Rietbergen (huisarts) is deelnemer namens HZW van de Stroke Service Zaanstreek.