Angelique Appelman, wondconsulent en wondverpleegkundige bij het Dijklander ziekenhuis, vertelt over het belang van de verwijskaart:
”Ik hoop dat huisartsen of POH’ers weten wanneer ze moeten doorverwijzen en anders de verwijskaart er op naslaan!”
Hoe ben je wondverpleegkundige en -consulent geworden?
Angelique: ”Ik ben begonnen als verpleegkundige op de chirurgie. Na enige tijd werd ik gevraagd om me te specialiseren en heb ik een opleiding tot wondverpleegkundige gevolgd. En eigenlijk direct daarna heb ik de opleiding tot wondconsulent gevolgd. Als wondconsulent ben je niet alleen bezig met patiëntenzorg, maar ook beleidsmatig en geef je bijvoorbeeld scholingen.”
Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
”Ik maak deel uit van een team van vijf wondverpleegkundigen en één stomaverpleegkundige. We werken regelmatig als rechterhand van de vaatchirurg, waarbij we veel patiënten gezamenlijk zien. Maar daarnaast hebben we ook onze eigen poli. Het is een drukke baan; we hebben altijd een volle agenda op de poli en daarnaast komen er ook regelmatig vragen van collega’s van andere afdelingen.”
Zie je veranderingen in het soort patiënten?
”Ik merk zeker op dat er steeds meer patiënten zijn met een diabetische voet. Doordat mensen steeds ouder worden neemt ook het risico toe op het ontwikkelen van diabetes of vaatproblemen.
Maar het lukt altijd om de patiënten die gezien moeten ook echt te zien. De verwijskaart die we gezamenlijk hebben gemaakt, ondersteunt hier heel erg in. Hij ligt ook bij ons op de balie, dus als een huisarts of POH’er belt omdat die een patiënt in wil sturen, is het ook meteen duidelijk op welke termijn een patiënt gezien moet worden.”
Verwijskaart DM voet
PDF bestand
Angelique vervolgt: ”Elke nieuwe diabetespatiënt die bij ons komt, wordt door een multidisciplinair team gezien, wat helpt om het probleem vanuit verschillende invalshoeken te begrijpen. Dat helpt de patiënt ook om meer inzicht te krijgen en het lijkt er ook op dat patiënten coöperatiever worden.
Als een patiënt een wond ontwikkelt is het vaak langdurige zorg. Soms duurt het maanden voordat een wond sluit. Dit vereist veel controles en dat leidt tot hoge zorgkosten. Als de wond een goede genezingstendens heeft dan kan de patiënt weer terugverwezen worden naar de 1e lijn.”
En zie je diezelfde patiënten dan vaak weer terug?
”Ja, dat komt vaak voor. Veel van deze patiënten komen naar ons als hun diabetesproblemen ernstiger worden. Er zijn echter ook patiënten waarbij de wond geneest na bijvoorbeeld een dotterbehandeling, en die zien we dan niet meer terug.”
Heb je nog adviezen voor POH’ers of huisartsen?
”Nee, ik merk dat het niet vaak voorkomt dat ik denk dat er eerder doorverwezen had moeten worden. Dat gebeurt wel eens, maar dan ligt het vaker bij de patiënt die te lang wacht met het zoeken van hulp. POH’ers en huisartsen hebben met name een signalerende en preventieve functie. Zodra er een wondje ontstaat hoop ik dat de huisartsen of POH’ers weten wanneer en naar wie ze moeten doorverwijzen en anders de verwijskaart er op naslaan!”