Amber Bart is gedragsdeskundige bij de Prinsenstichting en één van de sprekers tijdens onze scholing Verstandelijke beperking: leer signalen herkennen op 14 oktober voor POH’s en 21 oktober voor huisartsen.
Door expertise met elkaar te delen kunnen we een cliënt vanuit verschillende perspectieven behandelen
Wat houdt je werk als gedragsdeskundige binnen de VG in?
”Ik ben zowel intramuraal als extramuraal betrokken bij de behandeling van cliënten met een (L)VB. Intramuraal coördineer ik de (psychologische) behandeling van jongeren binnen het behandelcentrum de Schar in Schagen. Hier verblijven jongeren met een LVB en bijkomende gedragsproblematiek. Extramuraal geef ik behandeling rondom seksuele gezondheid, gendervraagstukken en zelfwaardering.”
Waarom werk je mee aan de scholing?
”Ik hoop dat we met de scholing de samenwerking rondom mensen met een verstandelijke beperking beter op de kaart te kunnen zetten. Daarnaast hoop ik met mijn collega’s meer inzicht te kunnen geven in thema’s als ontwikkelingsleeftijd, niveau van functioneren en comorbiditeit, waarbij er één of meer aandoeningen bestaan naast de hoofddiagnose.”
Wat zijn kansen voor de samenwerking met de huisarts/POH?
”We zien steeds vaker dat de doelgroep geen aansluiting kan vinden binnen de reguliere GGZ, maar ook geen ingang krijgt binnen de VG sector. Hiermee vallen zij spreekwoordelijk tussen wal en schip. Hier ligt naar mijn idee een kans in samenwerking tussen de POH vanuit GGZ inzicht en de gedragsdeskundigen binnen de VG. Hopelijk kunnen we hiermee een doelgroep zo optimaal mogelijk blijven bedienen zonder dat personen heen en weer geschoven hoeven te worden tussen verschillende instellingen.”
Wat gaat je take home passage zijn voor deze scholing?
”Laten we met elkaar holistisch kijken naar de cliënt en diens systeem als geheel, in plaats van te denken in de hokjes van de VB. Door alle expertise met elkaar te delen kunnen we een cliënt vanuit verschillende perspectieven behandelen en een zo compleet mogelijk beeld vormen.”