Paarse Krokodillen in GGZ zorg, deel je ervaring!

4 minuten

De GGZ-commissie hoort graag signalen uit de praktijk over GGZ-verwijzingen en overdracht (en/of het wel of niet ontvangen van een terugkoppelingen). Dit helpt om knelpunten én positieve ervaringen regionaal bespreekbaar te maken met de GGZ-ketenpartners. Denk hierbij aan:

  • Onnodige administratie bij GGZ-verwijzing?
  • Onjuiste of onduidelijke terugkoppelingen?
  • Lastige casussen waarbij een verwijzing niet werd geaccepteerd?
  • Of juist: een positieve ervaring met een GGZ-aanbieder?

Meld je ervaring!

Mail je casus (zonder patiëntgegevens, mét organisatienaam) naar Floor Groot – projectleider en ondersteuner GGZ-commissie (HZW): f.groot@hzwhuisartsenzorg.nl


Waarom melding op casusniveau?

Floor Groot (HZW-projectleider en ondersteuner van de GGZ commissie) legt uit: “Casusvoorbeelden maken zichtbaar wat er speelt in de praktijk. Aan de regionale GGZ Transfertafel bespreken we deze signalen. Juist door door casussen gezamenlijk en domeinoverstijgend casussen te bespreken – wat goed gaat én wat beter kan – kunnen we gerichter verbeteren wat nodig is.

Op die manier wordt de patiënt en zijn ‘verwijsreis’ inzichtelijk voor alle ketenpartners, niet alleen vanuit ieders eigen organisatie of expertise. Aan de Transfertafel nemen de grotere GGZ-organisaties, gemeenten, HZW, het Dijklander Ziekenhuis, het ZMC en een vertegenwoordiging van vrijgevestigde aanbieders deel.”

“Juiste frustratie op de juiste plek”

Wat gebeurt er met de melding?

Maaike Rietbergen (huisarts en voorzitter van de GGZ commissie) legt uit: “HZW zal de meldingen agenderen bij de regionale Transfertafel en waar nodig ook andere vergadertafels.” Vaak blijkt dat niet alle partners zich houden aan het convenant. Voor onze huisartsen en POH GGZ hebben we regionaal relevante GGZ-zorg overzichtelijk gebundeld op de HZW GGZ pagina: GGZ-zorg in Zaanstreek Waterland. We willen verbeteringen bereiken door signalen op de juiste plek te agenderen. Kijk niet alleen naar beleid, maar vooral naar de patiënt!

Daarom onze oproep aan huisartsen: agendeer signalen en frustraties op de juiste plek.

Wat levert het de huisarts op?

Naast het vertegenwoordigen van de huisartsenzorg op regionaal niveau, levert het ook waardevolle informatie op om verdere acties te kunnen ondernemen. Zo kan HZW of de commissie rechtstreeks contact opnemen met een zorgaanbieder. Een individuele huisartsenpraktijk hoeft dat dan niet zelf te doen.

Als er sprake is van een landelijk knelpunt, kan dit eventueel worden gemeld bij het HIT team van LHV.

Vragen?