
Afgelopen donderdag 15 mei organiseerde HZW een exclusieve theateravond met gynaecologen Kerkhof & Kerkhof. Het werd een avond vol herkenning, humor en serieuze informatie over de overgang.
De mix van stevige feiten en humorvolle relativering maakte de lezing onvergetelijk. Zo blijkt: lachen en leren gaan hand in hand.
Als zorgprofessional is het extra belangrijk om te weten welke klachten horen bij de overgang, zodat je je patiënt zo goed mogelijk kunt helpen
Luchtig en leerzaam
Manon en Mieke Kerkhof wisselden medische feiten af met grappige anekdotes. Het publiek zat zichtbaar te genieten en de persoonlijke verhalen over nachtelijk zweten en het wel of niet aanhouden van de sokken bij de gynaecoloog zorgden voor flink wat gelach vanuit de zaal.
Geen onderbroekenlol
Toch benadrukte Mieke ook dat de overgang, en alles wat daarbij komt kijken, een serieuze zaak is. 80% van de personen geboren met eierstokken heeft last van de overgang, dit staat los van gender en seksuele voorkeur. Het is belangrijk dat we als zorgverleners serieus met deze klachten omgaan en passende hulp bieden, of op zijn minst een luisterend oor.

Waarom deze voorstelling?
Manon: “We zijn allebei geen cabaretiers. We zijn hardwerkende gynaecologen die allebei diverse boeken* hebben geschreven. Op initiatief van een boekhandelaar zijn we bij elkaar gekomen om al onze kennis te bundelen.”
Het doel van de dames Kerkhof (die overigens verre familie van elkaar zijn): een complexe medische fase begrijpelijk en vermakelijk maken. Dat lukte, want huisartsen, POH’s en assistenten verlieten de zaal met een glimlach én nieuwe inzichten.

*Manon schreef het boek ‘Ook leuke meisjes worden 50’, dat gerust de bijbel van de overgang genoemd kan worden. Er is zojuist een nieuwe editie verschenen, met een hoofdstuk (toevallig hoofdstuk 13) speciaal voor mannen. Mieke schreef anekdotes en columns over het gynaecologenvak, getiteld ‘Even ontspannen, mevrouw’ en ‘Kunnen eierstokken écht rammelen?’ (vragen die je niet aan je gynaecoloog durft te stellen, maar waarop je het antwoord wel wilt weten).
In 2025 zet HZW het thema vrouw & gezondheid centraal. We willen hiermee aandacht vragen voor de unieke fysiologie en geneeskunde van de vrouw in de huisartsenzorg.