‘Opleiden is leuk én levert wat op!’

4 minuten

V.l.n.r.: Maaike Rietbergen, Marlous de Bruijne en Chaldi Bird van Huisartsenpraktijk Rietbergen

Huisartsenpraktijk Rietbergen biedt stageplekken aan doktersassistenten en huisartsen in opleiding.

Huisarts Maaike Rietbergen: “Opleiden is heel belangrijk. Wij hechten er veel waarde aan. Daarnaast behoud je op deze manier ook de goede kandidaten voor je eigen praktijk en kan het je ontzorgen!”

“Het is belangrijk om goed op te leiden. Juist nú!

Marlous de Bruijne heeft met veel plezier haar doktersassistent-stage gelopen bij Huisartsenpraktijk Rietbergen. Het beviel beide partijen zó goed dat Marlous er, na het behalen van haar diploma, 3 ½ dag in de week werkt. Tijdens haar stage werd ze o.a. begeleid door doktersassistente Chaldi Bird.

Lastig om aan een stageplek te komen

Chaldi: “Het is belangrijk om goed op te leiden. Juist nú! Ik ben nu 10 jaar afgestudeerd, maar het was toen ook lastig om aan een goede stageplek te komen.  Het soort student is heel gevarieerd. Van jong tot oud tot middel. Sommige hebben al een hele andere opleiding gedaan.”

Marlous lacht en vult aan: “Ik heb een sportmanagement opleiding gedaan, maar de medische wereld trok mij aan. Ik heb mij daarom laten omscholen. Helaas is het lastig om een stageplek te vinden. Ik heb hier ook mee te maken gehad en heb hierdoor zelfs studievertraging opgelopen. Gelukkig kon ik mijn laatste ruim 80 uur praktijkstage in Assendelft doen.“

Maaike: “We selecteren wel streng. De motivatie van de student is belangrijk, het moet namelijk ook leuk zijn voor ons om op te leiden. We willen graag investeren, en het levert voor ons ook veel op. Een enthousiaste stagiair die met een frisse blik naar de praktijk kijkt is een enorme aanvulling! We klagen over personeelstekorten, maar daar kunnen we zelf wat aan doen.”

Voorwaarden voor een fijne stageplek

Marlous: “Wat ik heel fijn vond was de sfeer. Je mag alles vragen én er wordt tijd voor je genomen.”

Chaldi: “We hadden vaste momentjes ingepland. Het is altijd druk, maar vragen beantwoorden hoort bij het begeleiden. Je moet de ruimte geven voor vragen. Elke leerling is anders. Er zijn geen domme vragen. Natuurlijk speelt leeftijd soms wel mee. Een student van net 16 jaar is anders dan een student zoals Marlous die al een andere opleiding heeft gedaan. Het kost zeker tijd, maar je krijgt er ook wat voor terug!”

Doktersassistent: een divers beroep

Chaldi en Marlous vinden hun werk zo leuk door de diversiteit die het biedt.

Chaldi: “Het is niet alleen de telefoon opnemen en afspraken inplannen. We doen zó veel meer! Spreekuur, voorraad bijhouden … “ Marlous vult aan: “Je stelt 6x dezelfde vraag, maar krijgt ook  6x verschillend antwoord. Je vragen zijn hetzelfde maar de uitkomst niet. Zo veel verschillende situaties. Hierdoor is het super afwisselend.”

Interesse?

Lijkt het je ook leuk om een stageplek aan te bieden, maar heb je nog praktische vragen? Je kunt contact opnemen met Chaldi, Marlous en Maaike voor meer informatie: praktijkrietbergen@gc-saendelft.nl.

Wist je dat de praktijk niet zelf de stagevergoeding hoeft te betalen? Meer informatie vind je op de SSFH-website.