OPEN update september 2021

3 minuten

Welk PGO kan ik mijn patiënten adviseren?

De patiënt heeft vrije keuze om zelf een PGO te kiezen. De verwachting is dat het merendeel van de patiënten, dat ervoor kiest om een PGO te gaan gebruiken, de huisarts vraagt welk PGO zij adviseren. Als extra hulp bij het beantwoorden van deze vraag hebben we een beslisboom opgesteld samen met de ICT-commissie. Deze is hieronder weergegeven:

Beslisboom PGO (september 2021)

PDF bestand

Gebruik VIP Live en/of VIP Samenwerken

In de regio Zaanstreek-Waterland is de wens van HZW SEZ om steeds meer gebruik te gaan maken van VIP Live en VIP Samenwerken als digitale omgeving voor samenwerking met patiënten, mantelzorgers en andere zorgverleners. Daarom adviseren wij Spreekuur – PGO. Dit PGO is volledig geïntegreerd met ikbenVIP, het patiënten-portaal van VIP Live en VIP Samenwerken. De patiënt kan op pgo.spreekuur.nl een eigen PGO-account aanmaken.

Gebruik HIS-portalen

Is er reeds een portaal in gebruik, zoals UwZorgOnline van Pharmeon of de betaalde versie MijnGezondheid.Net? Dan kun je de patiënten die geen chronische zorg ontvangen, aanraden voorlopig het portaal te blijven gebruiken voor online inzage. Pas wanneer de ziekenhuizen, VVT-instellingen en andere zorgaanbieders ook hun dossiers gaan ontsluiten via een PGO (verwacht in Q3 en Q4 van 2022), ontstaat er meerwaarde voor de patiënt voor het gebruik van een PGO.

  • UwZorgOnline: Dit portaal is MedMij gecertificeerd en kan inzage in dossiers bij andere zorgaanbieders te zijner tijd via de ingebouwde PGO-koppeling bieden aan patiënten. Dit portaal is dus tegelijkertijd een PGO.
  • MijnGezondheid.Net: Dit portaal biedt al online inzage in het huisartsdossier conform de NHG-standaard. Wanneer patiënten toch graag een PGO willen gebruiken dan kan hen Ivido aangeraden worden als PGO. Dit PGO is vanuit MijnGezondheid.Net te openen.

Keuze volledig bij de patiënt

Je kunt de patiënt voor meer informatie over PGO’s verwijzen naar de website van de Patiënten Federatie: www.pgo.nl/kies-een-pgo. De patiënt kan op basis van filters een keuze maken voor een van de beschikbare PGO’s.

Wanneer kan ik verwachten dat patiënten over PGO’s beginnen?

In het eerste kwartaal van 2022 start de landelijke campagne van de PGO alliantie. In de regio Zaanstreek-Waterland starten we aansluitend met een campagne via de lokale media en de praktijken (flyers, wachtkamerscherm animaties, etc.).

Meer weten?

Bas Bomer

Projectmanager regionale digitalisering 075-2010221 b.bomer@hzwhuisartsenzorg.nl

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl