Suzanne Elands (huisartsenpraktijk Wormerveer) is blij met haar POH jeugd en gezin, Anne-Paulien Dam. “Ik kan nu fijn sparren, vragen stellen, consult vragen, mijn ideeën met de POH delen. En Anne-Paulien is razend snel. Ze weet van alles van jeugdhulp en de activiteiten die er in de wijk zijn.”
De POH jeugd en gezin werkt 4 uur per week in de praktijk, uitgeleend door het Zaanse Jeugdteam.
“Heel fijn dat ik ook echt in de huisartsenpraktijk zit, dat maakt de lijntjes kort en kunnen we bij de koffie ook even overleggen,” zegt Anne-Paulien. Zij krijgt de aanmeldingen van Suzanne en haar collega’s via de mail en belt dan direct het gezin voor een afspraak. Wachttijden zijn er niet. Voor de ouders en kinderen heel fijn, maar ook voor de huisartsen: “We worden echt ontlast hierdoor, want anders blijven deze gezinnen toch in je achterhoofd, en maak je je zorgen. Nu weten we dat er professioneel naar gekeken wordt,” zegt Suzanne.
Soms valt het mee
De aanmeldingen gaan soms over complexe situaties in gezinnen, maar soms ook over relatief eenvoudige problemen.
“Ik stuurde bijvoorbeeld een meisje van zeven jaar door dat een erg vervelende situatie in de klas had meegemaakt en daar danig van overstuur was. De ouders maakten zich grote zorgen,” vertelt Suzanne. “Eigenlijk viel het best mee,” aldus POH jeugd Anne-Paulien. “Ik kon goed spelcontact met haar maken en na een aantal sessies was ze enorm opgeknapt en waren de ouders gerustgesteld. Ik kon ze ook goed uitleggen hoe het werkte en wat zij zelf konden doen om het meisje te steunen.”
Doorverwijzingen verminderen
In andere gevallen blijkt toch een doorverwijzing naar het Jeugdteam of een zorgaanbieder nodig.
Suzanne: “Ik merk wel dat ik nu minder doorverwijs, want Anne-Paulien vangt al zoveel af. Als ik doorverwijs is het soms ook naar zorgaanbieders die ik voorheen niet kende. Anne-Paulien weet heel veel over de jeugdzorg en kan mij goed adviseren.”
Anne-Paulien is een ervaren jeugdhulpverlener, die eerder ook als jeugdverpleegkundige bij de GGD werkte en dus het klappen van de zweep kent. “Ik spreek de patiënten meteen en dat voorkomt vaak al dat de problemen groter worden. Dan blijkt dat het niet nodig is om een formele diagnose te stellen, of een zware behandeling te starten, via een doorverwijzing en dus: een lange wachttijd. Maar als dat toch wel nodig is, dan weet ik de weg, bijvoorbeeld als er echt sprake is van misbruik of mishandeling. En ik kan makkelijk contact leggen met het OKC, scholen of bijvoorbeeld jongerenwerkers.”
Het werkt preventief
Anne-Paulien: “Voor mij als hulpverlener van het Jeugdteam is het werken in de huisartsenpraktijk erg aantrekkelijk: de diversiteit van de gezinnen is groot, en het werk functioneert echt als een vorm van preventie. Soms is het voldoende om het kind op een training te krijgen, of de pedagogisch adviseurs van de GGD in te schakelen. Ook een nieuwe vrijetijdsbesteding helpt soms enorm.”
Het Jeugdteam is dichtbij
Voor Suzanne is deze samenwerking met het Jeugdteam prettig. “Het Jeugdteam was voor ons vaak veraf, en we hadden niet altijd goed contact. Nu met de POH jeugd en gezin in ons pand is dat ten goede veranderd. Dat helpt ons, en vooral ook de patiënten.”
Interesse in werken met een POH J&G?
Heb je interesse in het werken met een POH jeugd en gezin? Neem dan contact op met de projectleider van het Jeugdteam, Theo Schut: theoschut@xs4all.nl of 06-24894706.