Ondersteuning voor huisartsen met patiënten in achterstandswijken

2 minuten

Het Achterstandsfonds ondersteunt huisartsen met patiënten in achterstandswijken ook tijdens de COVID-19 crisis.

Tolkentelefoon

De tolkentelefoon is gratis voor huisartsenpraktijken in Zaanstreek Waterland. Er hoeft niet van tevoren te worden gereserveerd en de rekening wordt automatisch verwerkt door het Achterstandsfonds waardoor de praktijk geen rekening ontvangt. Een tolk inschakelen kan door te bellen naar: 088 25 55 222. Het klantnummer en de handleiding kun je opvragen bij jouw wijkcoördinator.

ASF-COVID: directe vergoeding 1 uur consult

De financiële vergoeding vanuit ASF-COVID is opnieuw van kracht én uitgebreid:

Het uur consult kan door de huisarts, POH of doktersassistente ingezet worden voor:

  • Triëren, informeren, begeleiden en/of doorverwijzen van een potentiële coronapatiënt. Bijvoorbeeld begeleiden van coronapatiënt om ziekenhuizen te ontlasten.
  • Bieden van psychosociale ondersteuning. Van patiënten en/of naasten. Specifiek voor migranten kunnen de gevolgen van de coronapandemie nog groter zijn.
  • Extra uitleg geven, bespreken van zorgen en het beantwoorden van vragen over het coronavaccin en ook de booster. Inclusief het motiveren van kwetsbare patiënten om alsnog te vaccineren.

Het uur consult kan via de mail met een onderbouwing worden aangevraagd. Klik hier voor de spelregels en de tarieven.

Meer doen met patiënten met lage economische status/ laaggeletterdheid? 

ASF Noord-Holland ondersteunt huisartsen in achterstandswijken op het gebied van laaggeletterdheid. Er is subsidie voor middelen zoals de tolkentelefoon of scholing. Neem voor meer informatie contact op met:

Ageeth Nolet

Kwaliteitsmedewerker 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl