Nog meer Toekomstbestendige Huisartsenzorg

4 minuten

Ageeth Nolet

Voorheen konden huisartsenpraktijken enkel uit de module Positieve Gezondheid kiezen. Er zijn sinds kort twee extra opties bijgekomen: ‘Efficiënte Praktijkvoering’ aan de hand van Lean en ‘Zorg op Afstand’.

Door met meerdere modules aan de slag te gaan, hopen we dat iedere praktijk aansluiting kan vinden in een module. Zo kan iedereen aan de slag met het toekomstbestendiger maken van de praktijk!

“Het is leuk om te zien dat er nu al echt iets in onze regio gebeurt met Positieve Gezondheid.”

Wat houdt Lean in?

Ageeth Nolet, projectcoördinator Toekomstbestendige Huisartsenzorg, vertelt enthousiast: “Door Lean te werken én te denken, kun je zorgen voor een efficiëntere praktijkvoering. Je kunt zelf kritisch kijken naar de processen in je eigen organisatie en deze optimaliseren om verspilling tegen te gaan. Op deze manier kun je bijvoorbeeld tijd, materiaal of geld besparen!”

Wat betekent het programma ‘Zorg op Afstand’?

“We hebben de afgelopen 2 jaar met z’n allen ervaren dat zorg op afstand best goed te realiseren is. Nu fysiek afspreken weer mogelijk is, blijkt het toch makkelijk om een deel van de patiënten digitaal te blijven zien. Het programma “zorg of afstand” heeft als doel om het digitale spreekuur efficiënt in te zetten. We gaan in gesprek hoe we “zorg op afstand” in kunnen zetten in de huisartsenpraktijk en wat daarvoor nodig is. We maken samen een plan van aanpak en gaan dit uitvoeren. Om hier een goede start mee te maken zullen er twee webcams per praktijk beschikbaar zijn. Daarnaast zal er een bruikbare toolkit geleverd worden zodat het beeldbellen makkelijk ingezet kan worden, voor de patiënt, maar ook voor jezelf!

Positieve Gezondheid gaat een tweede fase in.
Wat betekent dat?

“We hebben twee fases. Vorig jaar is een groep van 52 praktijken gestart. Zij kunnen nu kiezen voor de tweede fase; verdiepen en verbreden. Het geleerde in de praktijk brengen. Zij krijgen op maat aangeboden training en ondersteuning zoals coaching on the job, en kunnen daarnaast kiezen tussen verschillende onderdelen; net waar de praktijk behoefte aan heeft. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het profileren van Positieve Gezondheid in de praktijk of op de website, meer training in gesprekstechniek of netwerken in de wijk.

Voor de praktijken die nog niet gestart zijn met Positieve Gezondheid, maar daar wel enthousiast over zijn, bieden we opnieuw fase 1 aan. In deze eerste fase krijgen de praktijkmedewerkers meerdere trainingen, waarin de tools en handvatten uiteengezet worden.

Positieve Gezondheid in Zaanstreek Waterland

Waar ben je trots op als Projectcoördinator Toekomstbestendige Huisartsenzorg?

“Het is leuk om te zien dat er nu al echt iets in onze regio gebeurt met Positieve Gezondheid! Beetje bij beetje zie je dat overal het enthousiasme groeit én dat werkt natuurlijk aanstekelijk!

Ik ben benieuwd hoe het straks met ‘Efficiënte praktijkvoering’’ en ‘Zorg op Afstand’ zal gaan, die ook onder Toekomstbestendige Huisartsenzorg vallen.”

Meer weten?

Ageeth Nolet

Projectcoördinator Positieve Gezondheid 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl