Nieuwe NHG standaard DM

3 minuten

In november is de nieuwe standaard voor diabetes gepubliceerd.

Het stappenplan glucoseregulatie blijft (in basis) hetzelfde: leefstijl.

Een van de grootste veranderingen is het stappenplan van een patiënt met een zeer verhoogd risico op ischemische hart- en vaatziekten, hartfalen en nierfalen. Bij deze patiëntengroep wordt stap 1 in het stappenplan het gebruik van een SGLT2-remmer of, bij contra-indicatie voor SGLT2-remmer, een GLP-1 ra.

Nascholing SGLT2-remmers

SGLT2-remmers hebben belangrijke aandachtspunten en het gebruik ervan zal met ingang van deze standaard toenemen. Wil je meer weten over het praktisch gebruik van SGLT2-remmers? Volg op 17 februari de nascholing van Erik Jan Verburg, internist Dijklander Ziekenhuis, en Bela Pagrach, diabetesverpleegkundige. In oktober heeft een scholing over de nieuwe NHG standaard plaatsgevonden van Langerhans. Klik op de link voor de slides (pdf).

Handig

GLT2-remmers hebben belangrijke aandachtspunten bij het gebruik. Om dit makkelijker te maken heeft Langerhans samen met het NHG en de DiHAG een formulier ontwikkeld met daarop de indicaties en de contra-indicaties. Hierbij zit ook een apart formulier voor patiënten met uitleg over het tijdelijk stoppen met SGLT2-remmers bij (dreigende) dehydratie en bij het minder eten van koolhydraten.

Op de website van diabetesgeneeskunde is een handige vergoedingstabel gepubliceerd zodat je kunt zien welke medicatie vergoed wordt door de verzekeraar. Deze tabel vind je hier.

Vergoedingstabel

Op de website van diabetesgeneeskunde is een handige vergoedingstabel gepubliceerd zodat je kunt zien welke medicatie vergoed wordt door de verzekeraar.

Download

Meer weten over de aanpassingen in de NHG standaard?

Op de website van de NHG kun je de gehele standaard lezen een beknopte samenvatting vinden. Ook is er een handige knop ‘Tabellen en schema’s’ waarbij je snel bijvoorbeeld het stappenplan kunt opzoeken.