Meer aandacht voor taal bij huisartsenpraktijk Landauer

4 minuten

Candy werkte op het moment van het interview alleen bij Huisartsenpraktijk Landauer. Ze werkt sinds 1 september 2022 als wijkcoördinator voor HZW én als praktijkmanager bij de Landauer.

De afgelopen maand is er bij huisartsenpraktijk Landauer een praktijkscan en een uitgebreide terugkoppeling over laaggeletterdheid geweest door het Achterstandsfonds. Candy Smit, praktijkmanager, begeleidt dit proces.

“Het begint nu pas. In april hebben we een vervolg bijeenkomst.”

Waarom hebben jullie een praktijkscan laten doen?

“Tijdens een bijeenkomst van het Praktijkmanagers Netwerk vertelde Judith Kamphuijs, praktijkmanager in Wormerveer, hierover. Haar enthousiasme was aanstekelijk! Het is leuk om ook op deze manier elkaar te kunnen helpen.”

Wat is er tijdens de praktijkscan opgevallen?

“We hadden echt enorm veel bordjes en briefjes hangen. Iedere frustratie had wel zijn eigen briefje in de hoop dat dat de oplossing was. Alle onnodige vragen kosten tijd, maar helaas bood de wirwar van informatie geen echte oplossing. De scan heeft ons in dat opzicht wakker geschud.   

Wat ik vooral heel fijn vind is de ondersteuning die je hierbij kunt krijgen. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen! Het Achterstandsfonds kan meedenken en je hierbij helpen. Naast alle praktische tips was het ook erg leuk. We hebben veel gelachen.”

Wat hebben jullie al met de tips gedaan?

“Er waren een aantal tips die ook nog eens heel snel uit te voeren waren. Handig! Daarnaast waren er ook ‘grote’ tips, zoals de bewegwijzering in het pand, die qua tijd en geld wat meer investering kosten.

In de wachtkamer hing op een bijna onzichtbare plek onze ontruimingsinstructie. Deze informatie hebben we nu op het tv-scherm in de wachtkamer gezet. Veel logischer en zichtbaar voor iedereen.

Daarnaast leverden de urinepotjes op de balie veel vragen op. Welk potje voor welk onderzoek? Dit kostte ons onnodig veel tijd. De kartonnen doosjes zijn nu vervangen door twee doorzichtige, afneembare bakjes. Naast tekst hebben we ook illustraties en het logo van het lab gebruikt. Veel duidelijker!

Verder gaan we aan de slag met ons telefoonbandje en de keuzetoets ‘Engels’. Ook hiermee helpt het Achterstandsfonds ons.”

Nieuwe situatie
Oude situatie

Meer doen met laaggeletterdheid en anderstaligen?

ASF Noord-Holland ondersteunt huisartsen in achterstandswijken op het gebied van laaggeletterdheid en anderstaligen. Neem voor meer informatie contact op met Ageeth Nolet.

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl