Leefstijlcoaches aan het woord over BeweegKuur

5 minuten

Interview met Annebel Jaarsma en Noel Strijdonk, leefstijlcoaches bij Sminia (Zaandam). Zij bieden het GLI-programma BeweegKuur aan. .

Annebel Jaarsma

Wat is BeweegKuur en waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Annebel vertelt direct enthousiast: “BeweegKuur is een traject van twee jaar gericht op leefstijl. Er zijn individuele én groepsbijeenkomsten. Het gaat om veranderen van leefstijl en niet alleen om het afvallen. Het afvallen komt vanzelf.”

Noel vult aan: “Naast het reguliere programma hebben we nu ook een digitaal programma. Het idee is ontstaan door corona en de situatie waar we met zijn allen in zitten. Het digitale programma is er voor deelnemers die zich daarbij prettiger voelen en geeft meer aandacht aan het individuele traject van de deelnemers.”

Wordt er veel samengewerkt met andere zorgverleners?

“De verwijzing komt vanuit de huisarts. Daarnaast werken we met BeweegKuur ook samen met een diëtist. In ons geval met diëtistenpraktijk Alimentum,” vertelt Noel. “We hebben met hen gedeelde groepsbijeenkomsten en daarnaast hebben we natuurlijk ook gewoon 1-op-1 contactmomenten over deelnemers.”

Annebel: “We werken ook een samen met diverse sportcentra (pre-corona) en zijn een samenwerking aan het opzetten met o.a. het artrosenetwerk en het Slaapwaakcentrum.”

Noel Strijdonk

Wat wordt er besproken tijdens de BeweegKuur bijeenkomsten?

“Er komt van alles aan bod,” legt Annebel uit. “Deelnemers krijgen antwoorden op vragen zoals: Waarom heb je bepaalde voedingstoffen nodig? Wat er gebeurt als je slaapt? Waarom is bewegen belangrijk? We geven dus ook een stuk achtergrondinformatie. Daarnaast staat het aanbieden van praktische handvatten en het onderlinge contact tussen deelnemers centraal tijdens de groepsbijeenkomsten.”

Hoe zorg je er voor dat deelnemers twee jaar lang gemotiveerd blijven?

Noel: “De gesprekstechniek die we gebruiken heet: motivational interviewing. De naam zegt het al: motiveren. We proberen hierin heel laagdrempelig te zijn. We helpen graag. Het enige wat een deelnemer hoeft te doen is te vragen om (extra) hulp.”

Annebel vervolgt: “Er zijn verschillende Whatsapp-groepen. Met én zonder de leefstijlcoaches. We hebben een besloten Facebookgroep waar we allerlei ‘challenges’ op posten. Dit zijn leuke uitdagingen op het gebied van leefstijl. Een voorbeeld is de waterchallenge: 30 dagen geen fris drinken en alleen dranken die in de schijf van vijf staan.” 

Beide leefstijlcoaches geven aan dat er ook een screeningstaak bij de huisarts ligt om na te gaan of de deelnemer gemotiveerd genoeg is voor het tweejarig programma. De mensen moeten zelf aan de slag. Er wordt niks uit handen genomen. De leefstijlcoaches staan aan de zijlijn om te motiveren en te ondersteunen. Als de deelnemer het idee heeft dat hij of zij ‘moet’ dan gaat het niet werken. Intrinsieke motivatie is belangrijk om het programma succesvol te kunnen afronden.

Wat is er leuk aan leefstijlcoach zijn?

Annebel: “Het contact met mensen! Ik vind het mooi om de persoonlijke ontwikkeling te zien. Hoewel het soms een uitdaging kan zijn vind ik het bijzonder om mensen te mogen ondersteunen om hun doelen te bereiken.”

Noel: “Het leukste vind ik het terugzien van veranderingen bij de deelnemers. Dat er daadwerkelijk stappen genomen worden om aan hun doelen te werken en dat ze dit leren vol te houden.”

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.   

Meer weten over GLI?

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl