Leefstijlcoach Maren Broekens aan het woord over CooL

4 minuten

Maren Broekens

Interview met Maren Broekens, leefstijlcoach CooL.

“Ik vind het leuk om zowel de deelnemer als de groep voor een langere tijd te volgen.”

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.  

Wat is CooL en waarom heb jij hiervoor gekozen?

“Dit is een leefstijlprogramma van twee jaar. Er zijn zowel individuele als groepsbijeenkomsten. Ik vind het leuk om zowel de deelnemer als de groep voor een langere tijd te volgen. Het is een intensief traject waarbij er in kleine stapjes hele grote én mooie veranderingen komen.”

Wat wordt er tijdens de bijeenkomsten besproken?

“Naast dat er elke groepsbijeenkomst een leefstijlthema besproken wordt, bespreken we steeds drie dingen. Hoe is het gegaan de afgelopen periode? Welke concrete stappen heb je zelf gedaan om je doel te bereiken? Waar ben je trots op? Dit maakt het veel duidelijker. Ik had laatst een deelnemer die vond dat er nog geen vooruitgang was. Door de vragen te beantwoorden kwam ze er achter dat ze wél al op het gebied van bewegen heel actief was geweest. Ze had wandelmaatjes gevonden en ook een beter overzicht van haar moment van boodschappen doen. Haar focus lag echter op de voeding en dat daar nog geen vooruitgang was. Kijken naar de kleine stappen en waar je trots op bent helpt bij het juiste perspectief richting gezondere leefstijl.”

Hoe zorg je er voor dat de deelnemers gemotiveerd blijven?

“Aandacht is belangrijk. Ik neem de tijd voor iedereen. Als er een afmelding is dan heb ik direct contact en bel ik de deelnemer altijd ook nog een paar dagen later. Ook is de groepsdynamiek belangrijk in de motivatie. Over de samenstelling wordt goed nagedacht. Iedereen moet zich thuis voelen in de groep.
Er is nu een groep (gemiddelde leeftijd 70 jaar) die elkaar ook digitaal motiveert. Ze hebben een eigen Whatsapp groep waar ik ook op de achtergrond aan meedoe. Motiveren gaat met kleine bemoedigingen. Denk hierbij aan een opmerking van de ene naar de andere deelnemer dat ze aan elkaar denken. Dat helpt enorm!

Er gaat nu veel meer digitaal. Een andere groep gebruikt nu fanatiek de Ommetje-app van de Hersenstichting. In de gezamenlijke Whatsapp groep stimuleren ze elkaar om naar buiten te gaan als het regent en toch een dagelijks ommetje te maken.”

Werk je veel samen als leefstijlcoach?

Maren antwoordt direct een volmondig ja. “Ik kan het niet alleen. Er gebeurt zo veel. Ik begeleid het proces (de zoektocht) naar een individuele/groepsbeweegactiviteit. Dit doe ik in Purmerend veel met het sportbedrijf Spurd en de buurtsportcoach. Maar ik werk ook met diëtisten samen. We kunnen elkaar aanvullen als het gaat om bijvoorbeeld patiënten met diabetes type 2.”

Meer weten over GLI?

Ageeth Nolet

Kwaliteitsmedewerker 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl