Lean workshops voor huisartsenpraktijk zijn gestart

4 minuten

In het kader van Toekomstbestendige Huisartsenzorg konden praktijken zich aanmelden voor het Lean programma. Lean is een werkwijze waarmee organisaties van klein tot groot met behulp van continu verbeteren efficiënter kunnen werken.

Bij de huisartsenpraktijk kunnen er ongetwijfeld ook processen verbeterd worden om de werkdruk te verminderen en om tijd over te houden voor wat het werk in de praktijk juist zo leuk maakt; namelijk zorg en aandacht voor de patiënt!

De eerste praktijken hebben de basisworkshop afgerond waarbij veel enthousiaste reacties kwamen.

“Het is fijn om een training te volgen en daar direct de volgende dag mee aan de slag te kunnen!”

Helen Höhne-Vlaar, Praktijkassistente en Praktijkmanager bij Huisartsenpraktijk van Aken

Praktisch kennismaken met Lean

Tijdens de basisworkshop van Lean maken de praktijken voor het eerst kennis met Lean.

Naast dat er in de workshop aandacht wordt besteed aan de theorie en geschiedenis van Lean, is de workshop ook erg praktisch.

Tijdens de workshop werd een simulatiespel gedaan met als doel knelpunten signaleren en verspillingen benoemen.

Aangezien de trainers van de workshop zelf ook uit de zorg komen, weten ze goed wat de knelpunten zijn in de dagelijkse praktijk. De trainers gaven veel praktische voorbeelden. Iets waar de enthousiaste deelnemers de volgende dag al mee aan de slag kunnen. Door het enthousiasme en het feit dat er direct bruikbare tools waren vloog de workshoptijd voorbij.

Alle deelnemers hebben dit boek gekregen.

Vervolg

“Lean werken is echt iets wat je samen doet, daarom is het belangrijk dat de hele praktijk ook de basisworkshop volgt,” vertelt Lianda Bakker, projectcoördinator.

De volgende stap is de Lean Coach cursus. Deze start pas als alle deelnemende praktijken de basis training hebben gevolgd. Minimaal één iemand vanuit de praktijk, maar bij voorkeur meer, gaat deze driedaagse cursus volgen. We gaan dan dieper in op 5S, voorraadbeheer, EPL (een-punts-lessen), visualiseren, standaardiseren en het maken van een procesanalyse.

“Doordat de gehele praktijk een basisworkshop heeft gevolgd is het voor de Lean Coach gemakkelijker om de kartrekkersrol te vervullen en het Lean werken verder te implementeren,” sluit Lianda af.

Vragen?

Nienke Janssen

Projectleider 06-26508826 n.janssen@hzwhuisartsenzorg.nl

Lean basisworkshop gemist?

Kon of kun je niet aanwezig zijn bij de basisworkshop met je eigen praktijk?
Je kunt nu alsnog meedoen!
Er zijn 2 middagen waarbij je op individuele inschrijving de basisworkshop kunt volgen.