Lean werken in huisartsenpraktijk Volendam!

4 minuten

“Na de startbijeenkomst in de praktijk was het hele team al enthousiast en zat iedereen vol ideeën!

Direct zijn we gestart met patiënten weer zelf verantwoordelijk maken voor het beheer en bewaren van B12-ampullen. Dit scheelt ontzettend veel tijd tijdens het assistentespreekuur!” vertelt Marleen Wouters van Huisartsenpraktijk Volendam.

Na de basisworkshop is Marleen, samen met haar collega’s Annet Schilder, Susan Renirie en Mandy Smit, de opleiding tot Leancoach gaan volgen.

“We hebben de cursus als ontzettend inspirerend ervaren, het hele team is enthousiast en dat maakt dat we makkelijk projecten kunnen doorvoeren.”

In de praktijk zijn ze aan de slag gegaan met een aantal projecten:

  • De voorraadkast is verplaatst naar een centrale ruimte in de praktijk (naast de balie, t.o.v. de backoffice). Dit zorgt voor minder verspilling in de vorm van “beweging”.
  • Er is een nieuwe – open – kast aangeschaft, in plaats van de dichte kast, zodat de voorraad in één oogopslag in beeld is. Dit zorgt voor minder verspilling in de vorm van “zoeken”.
  • Er wordt een dagstart-bord ophangen in de backoffice. Hierop vermelden we straks wat de bijzonderheden van deze dag zijn, bijvoorbeeld wie in welke spreekkamer zit incl. telefoonnummer.
  • Ook is de lunch “lean” gemaakt. Door de boodschappen online te doen en te laten bezorgen, bespaart dit de assistente 1,5 uur per week!

Tot slot vertelt Marleen wat haar wensen nog zijn: “Ik hoop dat er over een half jaar ongeveer een terugkomdag wordt gepland, ter inspiratie. Op die manier kunnen we ook als praktijken onderling van elkaar leren!”

Lianda Bakker, coördinator zorgpaden: “Voor 2023 zijn we druk bezig met invullen van de rest van het Lean programma. In ieder geval zal de wens van Marleen hier onderdeel van zijn!” 

Benieuwd wat Lean werken jou kan opleveren?

Meld je aan voor de basisworkshop Lean. Ook kan de basisworkshop voor de gehele praktijk tegelijk gegeven worden. Stuur hiervoor een mail naar ons.

Enthousiast geworden na dit verhaal van Marleen? Meld je ook aan voor de opleiding Leancoach die start op 3 april. 

Vooral benieuwd naar het maken van éénpuntslessen? Meld je aan voor de éénpuntsles-workshop op 27 maart.

Nienke Janssen

Projectcoördinator zorg 06-26508826 n.janssen@hzwhuisartsenzorg.nl