Lean werken bij Huisartsenpraktijk Landauer

4 minuten

Huisartsenpraktijk Landauer heeft in het najaar van 2022 een Lean training gevolgd. Lean is een werkwijze waarmee je met behulp van continu verbeteren steeds slimmer gaat werken. 

Potjes anders opbergen

De manier van potjes opbergen kon handiger. Het is in een doorzichtige bak direct duidelijk wat er in zit én of er nog voldoende voorraad is.

Nieuwe situatie
Oude situatie

Sleutels anders ophangen

Op huisartsenpraktijk Landauer was een sleutelkastje waar alle sleutels op alfabetische volgorde in moesten hangen. Tóch hing regelmatig de Artsensleutel bij de “P”. Alle sleutels hadden netjes een label met de naam er op, alleen de labels hebben allemaal verschillende kleuren waar geen volgorde in zit.

Bij de opdracht om iets ‘visueel’ te maken in de huisartsenpraktijk, is besloten dit kastje anders in te richten. Alle sleutels die op 1 rij hangen, hebben nu hetzelfde kleur label. Zo is makkelijk te zien op welke rij je een sleutel terug moet hangen, en is het niet meer zo zoeken naar de juiste sleutel!

Nieuwe situatie
Oude situatie

Kritisch naar de post kijken

Kleine dingen kunnen tot grote ergernis en tijdverspilling leiden. Papieren post is daar een voorbeeld van. Stapels (ongevraagde?) reclame die wellicht geadresseerd is aan iemand die niet meer op de praktijk werkt. De post die niet wenselijk is wordt nu in een aparte doos verzameld; retour afzender.

Minder papier begint bij jezelf!

Sandra, doktersassistent bij Huisartsenpraktijk Landauer

Rekensommetje: 4 minuten per week aan onnodige post x 45 weken = 3 uur! En dat keer het aantal medewerkers wat met de post bezig is.

Meer weten over Lean?

Nienke Janssen

Projectcoördinator zorg 06-26508826 n.janssen@hzwhuisartsenzorg.nl