Lean update september 2023

6 minuten

Ruim een jaar geleden zijn we bij HZW begonnen met het faciliteren van Lean trainingen. 33 huisartsenpraktijken hebben de basisworkshop Lean gevolgd om kennis te maken met Lean, en te zien wat het de praktijk kan opleveren. Van deze 33 praktijken zijn uiteindelijk 49 medewerkers getraind tot Lean Coach.

Lianda Bakker

Lianda Bakker, coördinator zorgpaden bij HZW. “We gaan nu met Lean wat meer de verdieping opzoeken. Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen gebruik maken van alle tools die zijn aangereikt in de eerste trainingen, maar zelf ook echt Lean gaan denken. Hiervoor hebben we Bas Bomer gevraagd om ons te helpen. Bas is zelf een Black Belt Lean trainer en al sinds 2019 betrokken bij HZW. Hierdoor kent hij de regio en de praktijken goed, en kan hij ons uitstekend verder helpen met Lean!”

Bas: “Het gebeurt vaak dat Lean als een trucje of eenmalig project wordt neergezet – o ja, Lean. Dat hebben we al gedaan – En dat is jammer, want Lean draait in feite om het creëren van een continu lerende en verbeterende praktijk.

Tegelijkertijd is Lean geen doel op zich. Dus als huisartsenpraktijk is het belangrijk om zelf een doel vast te stellen waar je in de komende jaren aan wilt werken.

Om maar bij een actualiteit aan te sluiten: Hoeveel meer tijd voor de patiënt wil je in 2026 gerealiseerd hebben als praktijk? En waar sta je dan nu als praktijk.

Vervolgens kan Lean je helpen om jullie ambitieuze doelen te realiseren. Ik kijk er erg naar uit om jullie naast digitale zorg ook met Lean verder te helpen. Dus hopelijk tot snel in één van de trainingen of workshops.”

Bas Bomer

Overzicht Lean trainingen

Voor de interventies waarbij wij ondersteuning bieden zijn al trainingen ingepland. Inschrijven hiervoor kan meestal via de agenda.

Basisworkshop Lean

Benieuwd naar wat Lean werken is en of het past bij de huisartsenpraktijk? Volg de basisworkshop! Donderdag 28 september is er een regionale bijeenkomst maar deze training kan ook op de praktijk gegeven worden. Neem contact met ons op voor meer info.

Meer info & inschrijven

Dagstart opzetten

Twee dagdelen: 2 oktober en 30 november

Door iedere ochtend kort met elkaar de dag door te nemen, voorkom je veel verspillingen in de loop van de dag.

Meer info & inschrijven

Lean lunch

Donderdag 9 november en maandag 27 november

Kom naar de smakelijke en inspirerende Lean lunch!

Meer info & inschrijven

Lean coach

Drie dagdelen: 11 januari,1 februari en 22 februari 2024

Met de opleiding tot Lean coach leer je om het Lean werken in de praktijk echt handen en voeten te geven.

Meer info & inschrijven

Wil je een Leantraining op de praktijk?

Neem contact met ons op.

Nienke Janssen

Projectcoördinator zorg 06-26508826 n.janssen@hzwhuisartsenzorg.nl