
Benjamin Boeijen, teamleider Jeugdteam Zaanstad, vertelt in dit interview hoe het Jeugdteam de digitale samenwerking met huisartsen in Zaanstad ervaart.
“VIPLive helpt ons als Jeugdteam en huisartsen veel beter samen te werken.”
Gemakkelijker samenwerken
Benjamin vertelt: “We zijn erg positief over VIPLive. Het systeem helpt ons als Jeugdteam en huisartsen veel beter samen te werken. We kunnen nu makkelijk en snel terugkoppelen over kwetsbare gezinnen en kinderen, wat voor ons echt verschil maakt.
Natuurlijk lost VIPLive onze wachtlijsten niet zomaar op, maar we zien wel dat we efficiënter kunnen werken. Uiteindelijk hoeven er minder gezinnen door verwezen te worden en hebben we meer zicht op wat er speelt.
Het was even wennen in het begin, maar nu voelt het echt als een verbetering. We kunnen sneller communiceren en zijn niet meer afhankelijk van beveiligde mailsystemen met verificaties.”
Terugkoppeling aan de huisarts
“Onze aanpak begint met een directe bevestigingsmail zodra een aanmelding binnenkomt, waarmee we meteen de eerste stap zetten naar heldere communicatie.
Na ons eerste gesprek met de patiënt en ouders informeren we de huisarts uitgebreid over de gekozen hulpverleningsroute. We maken daarbij een zorgvuldige afweging: dit kan variëren van een verwijzing naar gespecialiseerde zorg tot ondersteuning vanuit ons Jeugdteam of inschakeling van een hulpverleningsorganisatie in het sociaal domein. Een belangrijk onderdeel hiervan is onze inschatting van de wachttijd, zodat zowel huisarts als patiënt dezelfde verwachtingen hebben.
Gedurende het hele traject blijven we de huisarts op de hoogte houden. Wanneer de hulpverlening start of wordt afgerond, ontvangen zij hierover via VIPLive een Edifactbericht. Op deze manier creëren we samen een transparante, samenhangende zorgketen waarbij elke betrokkene op elk moment goed geïnformeerd is.”
Verwijsroute
De verwijsroute voor een huisarts met een contactpersoon en de verwijsroute voor een huisarts met een POH J&G is in basis hetzelfde. Alleen de huisarts kan voor eenvoudige problematiek direct verwijzen naar de POH Jeugd, waar de huisarts zonder een POH J&G direct verwijst naar het Jeugdteam of consulteert met de 1e contactpersoon.
De huisarts blijft de verwijzer richting het Jeugdteam (of rechtstreeks naar de gespecialiseerde jeugdhulp).

Verwijsroute Huisarts naar Jeugdteam Zaanstad
PDF bestand
Hoeveel POH Jeugd en Gezin zijn er nu in Zaanstad?
De POH Jeugd en Gezin is inmiddels een succes te noemen want er zijn nu 18 huisartsenpraktijken die nu samenwerken met een POH Jeugd en Gezin (voor 4 uur per week).
Meer informatie?
Voor vragen over o.a. jeugdverwijzing en/of bij interesse in een POH Jeugd en Gezin kun je contact opnemen met ons.