HZW steunt petitie: ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen’

2 minuten

In Nederland wordt voor circa 100 miljoen euro per jaar aan medicijnen weggegooid. Medicijnen die worden teruggebracht naar de apotheek moeten vernietigd worden. De petitie: ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen’ vraagt de overheid om ervoor te zorgen dat teruggebrachte medicijnen gebruikt kunnen worden, en niet worden verbrand.

Constatering

  • Dat er bij de apotheken in Nederland wekelijks duizenden kilo’s medicijnen teruggebracht worden.
  • De regelgeving leidt ertoe dat deze medicijnen vernietigd worden.
  • Deze medicijnen kunnen nog veilig en effectief gebruikt worden.
  • Elders is er dringend behoefte aan medicatie (hèt voorbeeld op dit moment is de crisissituatie in Oekraïne).

N.B. Het argument om deze verspilling te rechtvaardigen is dat de kwaliteit van de medicatie niet gewaarborgd kan worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt. Daarom pleiten de petitiemakers ervoor de inzameling te beperken tot medicatie die geen bijzondere bewaarcondities nodig heeft, die nog in de niet-aangebroken verpakking zit en die niet over de datum is. Daarnaast zal de inzameling plaatsvinden door artsen en apothekers.

Verzoek aan de overheid

  • Toestemming te verlenen voor het inzamelen, vervoeren en doneren van ingezamelde medicatie die aan bovenstaande voorwaarden voldoet,
  • Op een constructieve manier mee te helpen om de wetswijzigingen door te (laten) voeren die nodig zijn om ook in de toekomst deze medicatie nuttig te kunnen gebruiken, in plaats van weg te gooien.

Teken ook de petitie!

HZW draagt deze actie een warm hart toe en heeft ook de petitie getekend. Doe jij ook mee?