Huisartsenpraktijk Marken over coschappen, energie en leren van elkaar

5 minuten

Ilja Mooij en Sandra Tak

Huisartsen Ilja Mooij en Sandra Tak begeleiden al bijna 2 decennia coassistenten.

Gemiddeld begeleiden zij 5 studenten per jaar.

“Je krijgt er zelf zo veel energie van!”

“Niet alleen wijzelf, maar het hele team heeft hier profijt van.”

Waarom hebben jullie een coassistent in de praktijk?

Sandra: “Het zijn altijd jonge energieke mensen die met een frisse blik naar je praktijk kijken. Dat is écht heel leuk! Je krijgt er zelf energie van.”

Ilja vult aan: “Niet alleen wijzelf, maar het hele team heeft hier profijt van. Het voegt extra diversiteit toe aan ons team en zorgt voor energie. Daarnaast houden de ‘waarom-vragen’ ons scherp.

Ook leren we zélf veel van de coassistenten. Een mooi voorbeeld is een knie-injectie. De coassistent vroeg waarom we dat op een bepaalde manier deden, want het kon makkelijker. Het Handboek Verrichtingen erbij gepakt en het kon inderdaad simpeler. Bij standaard, dagelijkse handelingen sla je dat boek er niet op na… en dan mis je soms wat. Coassistenten zijn dus ook zeker een opfrisser voor ons.”

Wat laat je de coassistent doen?

Ilja: “We nemen studenten ook altijd mee naar de Huisartsenpost om het stuk acute huisartsenzorg te laten zien. Verder betrekken we ze bij de visites; INR prikken, bloeddruk meten of even iets verder uitzoeken.”

Sandra lacht: “Maar het is ook een stukje algemene opvoeding hoe het werkt in een huisartsenpraktijk. Bordje ín de vaatwasser in plaats van óp het aanrecht.”

Waarom een coassistent en geen AIOS?

Sandra: “We houden van de dynamiek. Het is een snelkookpan. In een korte tijd veel laten zien en leren van elkaar. Een AIOS is een jaar in de praktijk. Soms is het lastig om de boog steeds gespannen te houden. Bovendien raakten wij met een AIOS soms een beetje de grip kwijt op onze kleine populatie.”

Waarom is er meer promotie van het vak huisarts nodig?

“We zijn eigenlijk te bescheiden over ons mooie vak. Het is zó divers! Zeker met wat de huisarts er allemaal extra erbij moet doen! ,”roept Ilja.

“We zien ook dat studenten van mening veranderen na het coschap en enthousiaster worden over het huisartsenvak.

Sandra: “Studenten ontdekken zichzelf tijdens de coschappen. Ze zien in dat ze ontzettend veel geleerd hebben én mogen dit alles (uiteraard begeleid) toepassen. Niet meer op het krukje erbij zitten. Daarnaast zien studenten dat je je ook als huisarts nog kan specialiseren.”

Vragen?

Twijfel je of je een plek aan een coassistent aan wil bieden? Heb je praktische vragen over hoe slim om te gaan met de beperkte spreekkamerruimte of de agenda? Neem contact op met Ilja Mooij en Sandra Tak, Huisartsenpraktijk Marken 0299-601222. Zij vertellen je graag hoe het werkt in de praktijk.

Meer weten over het coschap en aanmelden?

Het coschap huisartsgeneeskunde is een verplicht coschap van 6 weken (VU) of 9 weken (UvA-AMC).

Wist je dat:

  • Voor het coschap 30% van de studenten overweegt huisarts te worden en na het coschap 70%?
  • Huisartsen die opleiden het meest tevreden zijn over hun werk?
  • Je een passende financiële vergoeding en accreditatiepunten ontvangt?

Neem contact op met Anna Kreuger of Jacqueline Mondeel, Relatiebeheer & Planning bij UvA-AMC Coschap Huisartsgeneeskundecoschaphuisartsgeneeskunde@amc.uva.nl of 020 566 4614.

Neem contact op met Margo Pronk of Pien Duijnstee – de Ronde, Relatiebeheer & Planning bij VU Coschap Huisartsgeneeskunde: cohagvumc@amsterdamumc.nl of 020 4448244.