Huisartsenpraktijk de Gors ontvangt het Sociaal Wijkteam

3 minuten

V.l.n.r: Ans Boom (POH/PM), Tony van Wieringen (huisarts), Eva Jansen (huisarts) en Meike van der Leij (huisarts)

Na een eerdere kennismaking met Pien Huijgens (wijkcoördinator HZW Purmerend-Beemster) met huisartsenpraktijk de Gors, ontstond het idee om de mensen van het Sociaal Wijkteam in de wijk te ontmoeten.

Het doel was vooral elkaar leren kennen en horen voor welke vraag je bij wie terecht kan in het Sociaal Wijkteam.

Pien heeft verschillende disciplines uit het wijkteam uitgenodigd in afstemming met de praktijk. Vanuit de praktijk waren vier huisartsen en drie POH’s aanwezig.

Welke disciplines zijn vertegenwoordigt in een Sociaal Wijkteam?

In Purmerend zijn verschillende organisaties uit het Sociaal Domein vertegenwoordigt in een Sociaal Wijkteam. Zoals Clup Welzijn (welzijnsorganisatie), MEE, wijkmanager gemeente, wijkverpleging, MABZ van GGD ZW, wijkagent, buurtsportcoach van Spurd en mantelzorgondersteuning.

Wat waren de eerste reacties?

Vanuit de huisartsenpraktijk vond iedereen de informatie uitwisseling verhelderend en fijn om elkaar persoonlijk te leren kennen.

“Nu weet ik sneller welke patiënt ik kan verwijzen naar het SWT.”

Eva Jansen, huisarts

“Als huisarts kijken we allang niet meer alleen naar de gezondheidsklacht waarmee de patiënt komt, maar ook naar wat voor oorzaken en gevolgen deze heeft op verschillende terreinen, vaak gelegen in het sociaal-maatschappelijk domein.” Eva Jansen vervolgt: “Een goede samenwerking met hulpverleners in de wijk is dan ook onontbeerlijk om de patiënt de juiste zorg te kunnen bieden en daarbij ook onze eigen grenzen te bewaken.

Als huisarts zijn we geneigd veel te willen oplossen, maar blijf bij je leest. Het is oké om als huisarts niet alles te weten over bijvoorbeeld de WMO, uitkeringen of huisvesting. Wel is het belangrijk de patiënt te adviseren naar de juiste plek of persoon. Hopelijk werpt deze kennismaking zijn vruchten af en kunnen we in de toekomst de samenwerking verder uitbreiden.”

Is de bijeenkomst voor herhaling vatbaar?

“Voor nu hebben we even genoeg inzicht in waarvoor en wanneer we contact op kunnen nemen met het SWT in onze wijk” aldus de huisartsen. “De korte communicatielijnen zijn gelegd en we hebben elkaars contactgegevens.”

Vragen over wijkgerichter werken?

Pien Huijgens

Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nl

Candy Smit

Wijkcoördinator Waterland 06-57537137 c.smit@hzwhuisartsenzorg.nl

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl