Patiënten met ingewikkelde psychische of sociale problemen moeten eerder op de juiste plek zorg krijgen. In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat huisartsen, GGZ en sociaal domein daarvoor regionaal gaan samenwerken in mentale Gezondheidsnetwerken. In het regioplan wordt dit onderwerp verder uitgewerkt.
Dankzij een pilot binnen de regio kunnen huisartsen in Purmerend nu verwijzen via zorgdomein naar het verkennend gesprek. En dat is fijn, want de persoon voor wie een verkennend gesprek wordt aangevraagd, kan vaak al binnen 1 of 2 weken terecht.
Verwijsmogelijkheid Verkennend gesprek
Een belangrijk onderdeel van het Mentaal Gezondheidsnetwerk is het verkennend gesprek. Tijdens het verkennend gesprek komt de patiënt samen met professionals uit sociaal domein en GGZ tot een plan. Het gesprek draagt bij aan herstel, hoop en regie bij de persoon. De inhoud van het plan past bij de persoon zelf, maar ook voor de mensen uit zijn/haar omgeving.
Beschikbaar voor alle huisartsen in Purmerend
- De Pilot verkennend gesprek in Purmerend is uitgebreid, alle huisartsen in Purmerend kunnen sinds september via zorgdomein verwijzen voor een verkennend gesprek.
- In Purmerend is in september een (praktijk) werkgroep gestart met deelnemers van HZW, GGZ, CLUP Welzijn en de Gemeente om het Mentaal Gezondheidsnetwerk en het verkennend gesprek in de praktijk te implementeren en soepel te laten verlopen.
- De huisarts kan verwijzen naar het verkennend gesprek bij twijfel over het best passende aanbod voor de hulpvraag.
- In januari 2025 gaat de eerste pilot met het verkennend gesprek van start in Zaanstad bij Gezondheidscentrum Saendelft.
- Het plan is dat in de loop van 2025/2026 mentale gezondheidsnetwerken en het verkennend gesprek voor alle huisartsen van onze regio beschikbaar zijn.
Voor wie is het?
Het verkennend gesprek is bedoeld voor personen met psychische klachten én problemen op andere levensdomeinen voor wie een eendimensionale aanpak door de huisarts of POH-GGZ naar verwachting niet voldoende is.
Resultaat van het verkennend gesprek
Het verkennend gesprek komt naast het al bestaande aanbod van zorg en ondersteuning. Het verschil met dat aanbod zit in het vanaf de start samenwerken en de interdisciplinaire benadering. Uit het verkennende gesprek volgt een advies aan de huisarts die het gesprek voor de persoon heeft aangevraagd. Omdat het advies in de praktijk een gezamenlijke beslissing is van de persoon, sociaal domein en GGZ, met afspraken over de opvolging ervan, kan de uitvoering meestal starten zonder verdere acties van de huisarts.
Goed om te weten
Een huisarts kan nog steeds direct doorverwijzen naar de GGZ (zorgdomein) en naar het sociaal domein (VIP Live).
Sommige partijen vinden dat ook anderen dan de huisarts een verkennend gesprek moeten kunnen aanvragen. Dit zal in 2025 nog worden onderzocht en vraagt daarna om gezamenlijke besluitvorming. Voor nu is de aanvrager altijd een huisarts.
Wil je meer lezen over Mentale Gezondheidsnetwerken en het verkennend gesprek? Bezoek de website: mentalegezondheidsnetwerken.nl
Vragen?
Stuur een mail naar Jaap Meijjer, Coördinator Mentaal Gezondheidscentrum: j.meijjer@hzwhuisartsenzorg.nl, of naar Mark Reitsma, Projectleider Mentaal Gezondheidsnetwerk Zaanstreek-Waterland: m.reitsma@psyq.nl