Pieter Knibbe is huisarts in Oostzaan en is sinds 2021 kaderarts palliatieve zorg in de regio Zaanstreek Waterland.
Pieter is ook actief lid van de commissie Palliatieve Zorg en deelt graag zijn kennis over dit belangrijke onderwerp.
“De zorg die je iemand aan het einde van zijn leven biedt kun je maar één keer doen.”
Waarom is palliatieve zorg een belangrijk onderwerp?
“We geven als huisarts aan heel veel verschillende patiënten zorg, maar de zorg die je iemand aan het einde van zijn leven biedt kun je maar één keer doen. Voor de patiënt, maar ook voor de familie. Het is mooi om het te kunnen doen zoals de patiënt dat graag wil.
Wat doe je als kaderarts palliatieve zorg?
“Collega’s in de regio kunnen advies en ondersteuning vragen aan een kaderarts. Als er behoefte is om even te sparren over een patiënt, maar ook voor praktische zaken zoals ascitespunctie of het inbrengen van een maagsonde/maaghevel (als de wijkverpleegkundige dit niet doet).
Toen ik met mijn opleiding bezig was vond ik palliatieve zorg al interessant. De kaderopleiding die ik recent heb gedaan voelt als een bekroning voor de inzet die ik op dit vlak al heb gedaan.”
Wat is er veranderd aan de richtlijn palliatieve sedatie?
“De palliatieve sedatie richtlijn is écht veranderd,” vertelt Pieter. “Doseringen die anders zijn, maar ook de gebruikte preferente middelen. Tevens is er meer aandacht voor communicatie. Op dat vlak valt nog veel winst te behalen.
Palliatieve zorg van je eigen patiënten is al lastig, maar van onbekende patiënten is het nog veel moeilijker. Toch kun je deze patiënten tegen komen tijdens een dienst op de Huisartsenpost.
We hebben daarom gezamenlijk een nascholing ontwikkeld: Palliatieve sedatie een kennismaking met de richtlijn. Ik hoop op een volle zaal 22 november.”
Hoe ziet palliatieve zorg er in de toekomst uit?
“Volgend jaar gaan we starten we met trainingen over ACP (Advanced Care Planning ook wel Proactieve zorgplanning). Hoe ga je zo’n gesprek aan? Hoe leg je dit vast?
Op de langere termijn zou ik graag zien dat er een veel intensievere transmurale samenwerking is met ziekenhuis en thuiszorg. Meer integratie tussen de 1e en 2e lijn en minder losse eilandjes.”
Heb je nog een tip over palliatieve zorg?
“De app Palliarts is geweldig. Alle richtlijnen op je telefoon en makkelijk bij de hand. Tevens is natuurlijk ook de palliatieve zorg toolkit zeker het bekijken waard.
Verder is het handig om te weten dat er een nieuw hospice in januari 2023 zijn deuren opent in Zaandam: Hospice Het Tij.”