Huisarts Lishia Oei: Onze POH jeugd ontlast mij enorm!

4 minuten

Ingrid Ament – van de Jagt en Lishia Oei

Lishia Oei (huisartsenpraktijk Westzijderveld) is de eerste huisarts in Zaanstad die met een POH jeugd en gezin (kortweg POH J&G) werkt.

“Ingrid, onze POH J&G, ontlast mij enorm, want ze gaat snel in gesprek met de patiënten waar opvoedingsvragen spelen of waar er vragen zijn over het gedrag of de emoties van het kind.

Ze heeft tijd om te verkennen wat er echt speelt. Vaak zijn een paar gesprekken voldoende. En ze weet precies wat er overal kan: cursussen, trainingen, activiteiten voor ouders of kinderen in de buurt. Of eventueel het Jeugdteam of een jeugdzorgaanbieder.

Ik zie echt dat haar werk ervoor zorgt dat ik minder doorverwijs naar de jeugdzorg en jeugd-GGZ.”

Geruststellen en problemen klein houden

Ingrid Ament-van de Jagt, de POH J&G, beaamt dat: “Ik heb meer tijd dan de huisarts en kan vanuit mijn expertise goed met ouders en kinderen of jongeren het gesprek aan gaan. Soms blijkt het eigenlijk niet zo ingewikkeld en kan ik hen gerust stellen, laten zien dat iets eigenlijk vrij normaal is. Dat geeft ouders rust.

Ik krijg allerlei aanmeldingen: ongeruste ouders, jongeren met faalangst of met automutilatie, jongeren met crimineel gedrag, of ouders van een zieke baby waar ze geen raad mee weten. Ik kan niet alles behandelen natuurlijk en soms is er veel meer hulp nodig. Gelukkig weet ik goed de weg in jeugdzorgland en ook hier in de wijk.”

Lishia: “In de eerste lijn wil je problemen klein zien te houden. Ik zie echt dat dat met de POH J&G beter lukt. Snel handelen, en geen drempel om Ingrid te benaderen.”

Patiënten snel ondersteunen

“Bovendien”, zegt Lishia, “weet Ingrid veel meer van de mogelijkheden voor ouders en kinderen dan ik. Ze bespreekt in het Jeugdteam soms casussen en dan krijgen we een breder beeld. Voor de patiënten is dat heel fijn: snel een paar gesprekken kunnen voeren, en goed gesteund worden. Gewoon in de vertrouwde omgeving van de huisartsenpraktijk.”

Uitgeleend vanuit het Jeugdteam

Het Zaanse Jeugdteam leent ervaren jeugdhulpverleners uit als POH J&G. Ze werken bij voorkeur op locatie van de huisartsenpraktijk. Dat vergemakkelijkt het contact met patiënt en de huisarts. Het kost de huisarts niets. De medewerkers zijn in dienst van het Jeugdteam, en het gebruik van de spreekkamer wordt vergoed. Momenteel hebben al zeven huisartsenpraktijken een POH J&G, voor 4 uur per week.

Een sterk duo

Het bevalt Lishia Oei goed: “Ingrid koppelt direct terug wat ze ziet en doet, zodat ik op mijn spreekuur goed op de hoogte ben. We vormen een sterk duo. Ik kan ook met haar sparren over wat ik zou moeten doen, en of we bijvoorbeeld het sociaal wijkteam betrekken.”

Interesse in werken met een POH J&G?

Heb je interesse in het werken met een POH jeugd en gezin? Neem dan contact op met de projectleider van het Jeugdteam, Theo Schut: theoschut@xs4all.nl of 06-24894706.

Vragen over wijkgerichtwerken in Zaanstad?

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl