Huisarts Laura Kemper over onderzoek naar motivatoren en zomerwaarneming

4 minuten

Vorig jaar heeft Laura Kemper, huisarts in de Beemster, aan huisartsen gevraagd wat voor hen het praktijkhouderschap zo leuk maakt. De antwoorden sloten aan bij haar eigen motivatoren: verdieping door continuïteit en  zelfbeschikking door ondernemerschap.

Opvallend hoe enthousiast en eensgezind de praktijkhouders deze kernwaarden koesteren!

Nu gaat Laura aan de slag met een nieuw onderzoek: zomerwaarneming.

Onderzoek over motivatoren

Laura vertelt: “Het vorige onderzoek was in de aanloop naar de Malieveldmanifestatie van het afgelopen jaar. Ik heb mijn collega praktijkhouders gevraagd wat hen motiveert, waar het plezier in het vak voor hen inzit, wat hen overeind houdt. Ik ontving enthousiaste en uitgebreide reacties met als rode draad onze kernwaarden: continuïteit en zelfbeschikking door ondernemerschap. Dat deed mij goed!”

Als huisartsen mopperen we wat af tijdens vergaderingen en bijeenkomsten. Toch stopt bijna niemand als praktijkhouder en vinden we blijkbaar de combinatie van praktijkhouder en huisarts, de mooiste vorm van dokteren die er is. En kunnen we dat verrassend eenduidig beantwoorden!”

Ik vind het belangrijk dat we als huisartsen deze kernwaarden, waar we allemaal zo voor staan, meer uitdragen. Naar toekomstige (collega)praktijkhouders, maar ook naar patiënten, zorgverzekeraars en overheid. Hiermee versterken we ons vak en bedenken we onze eigen oplossingen voor de uitdagingen die in ons vak op dit moment spelen. Zo houden we regie over wat we koesteren!”

Nieuw onderzoek over zomerwaarneming

“Een voorbeeld van een knelpunt is de zomerwaarneming geweest van het afgelopen jaar,” vertelt Laura. “Of dit nou een reactie is geweest op twee jaar COVID met beperkte(re) reismogelijkheden en een enorme werkdruk, of door de toenemende kinderopvangproblemen tijdens schoolvakanties, is niet duidelijk. Het tekort aan dokters en ander personeel heeft grote gevolgen voor de vakantieplannen van praktijkhouders, maar óók hun gezinnen.

De laatste jaren wordt tijdens de schoolvakanties in de regio Waterland steeds minder gebruik gemaakt van onderlinge waarneming. Om niet te hoeven sluiten in de afwezigheid van de eigen huisartsen, huren we steeds vaker externe waarnemers in.  Het is onzeker of deze ontwikkeling houdbaar is met de huidige krapte aan personeel, die met name in de zomer zo duidelijk is.”

Op zoek naar oplossingen uit de eigen gelederen, doet Laura daarom een online vervolgonderzoek naar zomerwaarneming onder praktijkhouders.

Vragen over de vragenlijst?

Neem contact op met Laura Kemper (lkemper@hapkemper.nl).