Huisarts Hanneke Verlinden over POH J&G

5 minuten

Hanneke Verlinden en Marline Willemsen

Hanneke Verlinden (huisartsenpraktijk Poelenburg) is een van de huisartsen die sinds dit jaar een POH jeugd en gezin (POH J&G) in haar praktijk heeft.

Ze is erg tevreden over haar nieuwe collega, die vanuit het Jeugdteam in Poelenburg voor 4 uur per week bij haar werkt.

“De POH jeugd en gezin kan snel bij ons in gesprek, voor de patiënten is dat vertrouwd”

“Marline is voor mijn patiënten heel belangrijk. Ze spreekt met ouders en hun kinderen over de zorgen die ze hebben. Dat gaat over van alles, emotionele problemen, heftige gebeurtenissen en hoe kinderen daar soms op reageren, stemmingsproblemen, opvoedingszaken. Marline kent die hele range en kan goed triageren, inschatten wat er aan de hand is.”

Praten en spelen

Marline Willemsen is een ervaren jeugdhulpverlener. “Ik spreek de patiënten snel, ze voelen zich dan gehoord, daar begint de hulp eigenlijk al. Ik heb veel tijd voor ze. Geruststellen is vaak met een paar gesprekken te doen. Ik laat dan zien dat het gedrag in de omstandigheden heel gewoon is.

Ik geef ouders tips en dat doe ik ook met kinderen en jongeren. Ik praat met ze, maar vaak laat ik ze tekenen of doe ik spelletjes met ze, waardoor ik een beter beeld krijg van wat er in hen om gaat. Dan komt er meer bewustzijn van wat hen bezighoudt.

Ik gebruik materiaal om te laten zien hoe hun hersenen werken en waarom het soms logisch is dat ze zich zo druk voelen. Zo ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen om weer tot rust te komen.”

Scala aan vragen

Hanneke Verlinden verwijst een scala aan patiënten door naar Marline. “Er is nog geen eenduidig beeld, het zijn soms ongeruste ouders, ingewikkelde echtscheidingssituaties, soms vooral sociale problemen, of bijzondere kindfactoren zoals autisme.”

Marline: “En soms is er echt meer aan de hand, misbruik of mishandeling, en dan weet ik ook de weg naar verdere hulp. Ik kijk niet alleen naar het kind of de ouders maar naar het gezinssysteem, en ook de school en vrije tijd.”

Niet alleen jeugdhulp bieden

Marline kent de wijk als geen ander en weet ook goed wat er elders kan. “Soms kan ik een kind naar een training krijgen, bijvoorbeeld bij faalangst of gebrekkige sociale vaardigheden, of voor ouders TripleP. Soms is ook goed om met het kind te kijken naar een goeie vrijetijdsbesteding. Het hoeft niet altijd klassieke jeugdhulp te zijn.”

Geen wachtlijst

Marline Willemsen regelt haar werk zo dat ze binnen een week een eerste gesprek voert. Ze belt de patiënt direct als Hanneke die aanmeldt. Dan is er al een eerste contact. Het is vertrouwd, want ze is iemand ‘van de huisarts’. Bij veel patiënten is een paar gesprekken al genoeg. Soms duurt het wat langer. Een enkele keer verwijst Marline patiënten door naar het Jeugdteam voor intensieve hulp, of naar een specialistische zorgaanbieder. ‘Maar dan blijf ik tijdens de wachtperiode wel contact houden.’

Uitgeleend vanuit het Jeugdteam Zaanstad

Het Zaanse Jeugdteam leent ervaren jeugdhulpverleners uit als POH J&G. Ze werken bij voorkeur op lokatie van de huisartsenpraktijk, dat vergemakkelijkt het contact met patiënt en de huisarts. Het kost de huisarts niets, de medewerkers zijn in dienst van het Jeugdteam, en het gebruik van de spreekkamer wordt vergoed. Momenteel hebben zeven huisartsenpraktijken een POH J&G, voor 4 uur per week, een achtste start binnenkort. De POH jeugd en gezin kan gebruik maken van haar collega’s in het Jeugdteam, dat is een sterke backup.

Nieuwe collega in het team

Het bevalt Hanneke Verlinden goed: “Het kost me natuurlijk tijd om te overleggen maar uiteindelijk helpt het enorm, want Marline doet dingen die ik niet kan en waar ik ook geen tijd voor heb. En ze koppelt altijd terug dus ik ben op de hoogte. Ik kan het mijn collega huisartsen van harte aanraden! En het Jeugdteam is werkgever, dus ik heb ik ook geen extra personeelsgedoe erbij.”

Interesse in werken met een POH J&G?

Heb je interesse in het werken met een POH jeugd en gezin? Neem dan contact op met de projectleider van het Jeugdteam, Theo Schut: theoschut@xs4all.nl of 06-24894706.

Vragen over wijkgericht werken in Zaanstad?

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl