Het Verkennend Gesprek in de praktijk

5 minuten

In onze regio is in 2024 een van de landelijke pilots van ‘Het Verkennend Gesprek’ gestart in samenwerking met Parnassia, gemeente Purmerend, het sociaal domein in Purmerend en HZW. In totaal zijn er 216 Verkennend Gesprekken (VG) gevoerd.

Het doel is om de patiënt beter en sneller naar passende hulp te kunnen verwijzen, oftewel Juiste Zorg, Juiste Plek.

Projectleider Mark Reitsma: “De patiënt gaat samen met een professional uit de GGZ en een professional van welzijnsorganisatie Clup Welzijn in gesprek om te kijken wat er speelt bij de patiënt en in zijn of haar omgeving. Het is een gesprek dat echt gericht is op de hulpvraag.”

“We zien dat we regelmatig zorg afschalen, 30% S-GGZ verwijzingen krijgt behandeling in de B-GZZ. Daarnaast kiezen we ook regelmatig voor een ander aanbod dan GGZ-zorg (10-15% van de verkennende gesprekken).”

Wanneer kun je als huisarts verwijzen?

Als de huisarts (of POH GGZ) twijfelt over wat er precies speelt aan problematiek, of welke zorg het meest passend is, dan kan de huisarts verwijzen naar het Verkennend Gesprek. Dit gesprek is bedoeld voor personen met psychische klachten én problemen op andere levensdomeinen, voor wie een eendimensionale aanpak door de huisarts of POH-GGZ naar verwachting niet voldoende is.

Een patiënt verhaal uit de praktijk

Mark geeft als voorbeeld: “Via de huisarts werd een patiënt met PTSS aangemeld voor het Verkennend Gesprek. In het verleden was zij succesvol behandeld voor een trauma. Nu was de patiënte zwanger, wat de nodige stress en onzekerheid met zich meebracht over haar aanstaande rol als moeder, mede door alles wat zij had meegemaakt. Dit zorgde ook voor spanningen in haar relatie met haar partner. Herkenbare klachten rondom het trauma kwamen terug, waardoor de patiënt bang was voor een terugval.”

Juiste zorg op de juiste plek

“Bovendien,” vult Mark aan, “gaf de patiënt aan eigenlijk erg op te zien tegen een nieuwe behandeling, aangezien de vorige behandeling zwaar en intensief was geweest. Uit het gesprek werd duidelijk dat de patiënt de wens had om oplossingsgerichte gesprekken te voeren en te leren om beter grenzen aan te geven.”

In plaats van opnieuw een traumabehandeling te starten, werd er daarom gekozen voor ondersteuning vanuit het sociaal domein. “Zo werd er een thuiscoach ingezet, maar kon de patiënt ook deelnemen aan diverse activiteiten zoals een creatieve workshop en cursus grenzen stellen.”

Soms lijkt een verwijzing naar de S-GGZ de enige logische keuze. Maar door in het Verkennende Gesprek vanuit Positieve Gezondheid het gesprek in te steken, is een behandeling in de S-GGZ niet altijd passend.

Kortere wachttijd en hulp door het Verkennend Gesprek

“Het Verkennende Gesprek heeft ervoor gezorgd dat de patiënt een passend aanbod in het sociaal domein heeft gevonden. Dit terwijl zij in de oude situatie naar verwachting op de wachtlijst voor traumabehandeling terecht zou komen en minimaal 6 maanden zou moeten wachten. Nu kan ze direct aan de slag!”

Meer weten over het Verkennend Gesprek?

Lees hier over Het Verkennend Gesprek (verder vermeld als VG) en wat het VG je als huisarts, POH GGZ én patiënt kan bieden.

Vragen?

Inmiddels maken alle praktijken binnen Purmerend en de Beemster deel uit van de pilot voor het Verkennend Gesprek. Vragen? Stuur een mail naar de Projectleiders Verkennend Gesprek: Jaap Meijjerj.meijjer@hzwhuisartsenzorg.nl, of Mark Reitsmam.reitsma@psyq.nl

Jaap Meijjer

Projectleider Verkennend Gesprek 075 20 10 221 j.meijjer@hzwhuisartsenzorg.nl