
Wanneer een inwoner bij de huisarts komt met psychische klachten, is het niet altijd direct duidelijk wat de beste vervolgstap is. In Purmerend helpt het Verkennend Gesprek (VG) om samen sneller de juiste route te vinden. Suzanne van de Nes (Clup Welzijn, rechts) en Tamara van Loo (GZ-psycholoog bij PsyQ, links) delen hun ervaringen als duo-team van het Verkennend Gesprek.
Twee achtergronden, één doel
Tamara vertelt: “Ik ben GZ-psycholoog. Vroeger werkte ik in de verslavingszorg, voordat ik besloot mij te verdiepen in de vrijgevestigde sector en binnen de specialistische sector, namelijk persoonlijkheidsproblematiek en MBT behandeling.”
Suzanne vult aan: “Ik ben sociaal werker bij Clup Welzijn, maar hiervoor werkte ik onder andere als communicatieadviseur in de jeugdzorg, heb ik een zelfstandige praktijk voor lichaamsgerichte therapie gehad en heb ik een opleidingsachtergrond in medische- en psychosociale basiskennis. Dat, én mijn nieuwsgierigheid naar de drijfveer van mensen, helpt me om me tijdens een Verkennend Gesprek te verdiepen in de hulpvraag van de inwoners van Purmerend.”
Tamara: “Inderdaad, ik probeer zo breed en holistisch mogelijk te kijken naar wat aansluit en daarbij oog te hebben voor zowel de situatie waarin een cliënt verkeert als de persoonlijke stijl die maakt dat hij/zij vastloopt. Zo kijk ik naar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat iemand zelf weer verder kan.” Het werken in duo’s met professionals uit verschillende disciplines levert waardevolle inzichten op.

Patiëntenervaring
Suzanne vertelt hoe verrijkend het is om steeds opnieuw met iemand samen te werken en het verhaal van de patiënt te horen. Ze sprak met een dame die aanvankelijk gefocust was op een specifieke behandeling (EMDR), maar door het gesprek breder ging kijken. “Uiteindelijk heeft ze het gesprek als verhelderend ervaren,” aldus Suzanne. “Ze krijgt nu een intake bij de BGGZ én ondersteuning vanuit Clup Welzijn voor haar huisvesting en dagbesteding.”
Het waarderingscijfer dat patiënten geven aan het Verkennend Gesprek in Purmerend is een 8,25
De samenwerking met collega’s uit een andere hoek noemt Suzanne “een leuke uitdaging” die soepel verloopt. “Ook bij het sparren na afloop van het gesprek met de patiënt is het interessant om zien hoe de ander het gesprek ervaren heeft.” Tamara beaamt dit: “Ik vind de pragmatische kijk op de zorg heel fijn. Dat kan het beste als je ook vanuit andere invalshoeken durft te kijken, in plaats van alleen vanuit de invalshoek die bekend en vertrouwd is.”
Breder kijken, meer begrijpen
De samenwerking verrijkt niet alleen het gesprek zelf, maar ook de kijk op de problematiek (door zowel ons als professionals als de patiënt zelf). Tamara: “Ik denk dat we vooral van elkaar leren om onze blik te verbreden en niet alleen uit te gaan van ons eigen referentiekader.”
“Er is niet één manier, er zijn meerdere manieren en we gaan hierbij uit van wat iemand op dat moment nodig heeft om verder te kunnen. Dat maakt het werk ook een stuk creatiever en leuker. En de patiënt ervaart zelf ook meer ‘eigen regie’ op wat hij/zij zelf kan doen aan zijn herstel.”
Suzanne: “Het is bovendien interessant om te ervaren welke vragen collega’s uit een andere sector stellen en wat dat oplevert. Wat is voor hen van belang om te bepalen of, en welke, behandeling nodig is? Zo krijg ik meer zicht op de verschillende mogelijkheden binnen de GGZ.”
Belangrijke boodschap voor huisartsen en POH-GGZ
Beiden benadrukken het belang van het VG. “Ik denk dat het voor huisartsen en POH’s goed is om te weten dat het vooral bij twijfel over een passende verwijzing een goed middel kan zijn. Het Verkennend Gesprek hoeft niet plaats te vinden als de indicatiestelling al duidelijk is, maar vooral als je vanuit je eigen professie twijfelt over de beste behandeling of laagdrempelige hulpondersteuning in het sociaal domein,” zegt Tamara.
Suzanne: “De samenwerking tussen de GGZ en het sociaal domein zorgt ervoor dat inwoners met een hulpvraag op de juiste plek terechtkomen. Soms is dat toch de GGZ, maar regelmatig is het ook het sociaal domein met hulpvoorzieningen in de wijk. En voor een huisarts/POH GGZ is het niet te doen om alle verwijsmogelijkheden te weten. Daar kunnen wij van het VG in ondersteunen.”
Factsheet Verkennend Gesprek
PDF bestand
Vragen?
Inmiddels maken alle praktijken binnen Purmerend en de Beemster deel uit van de pilot voor het Verkennend Gesprek. Vragen? Stuur een mail naar de Projectleider Verkennend Gesprek: Mark Reitsma: m.reitsma@psyq.nl of Floor Groot.