Het geheim van de winnaar Beste Coschap Huisartsgeneeskunde van de UvA-AMC

5 minuten

De winnaar van de Beste Coschap Huisartsgeneeskunde 2022 is huisarts Joost Swart van Huisartsenpraktijk De Plantage.

Niet alleen het grote aantal coassistenten dat in de huisartsenpraktijk van de winnaar wordt opgeleid, maar ook het hoge rapportcijfer (9,4!) dat de coassistenten gaven aan hun huisartscoschap bij “De Plantage” in Amsterdam-Oost, leidde tot een simpele conclusie: de praktijk is een terechte winnaar.

Wat is jouw geheim? Waarom scoren jullie zo hoog?

“Allereerst de credits naar mijn assistente. Zij is de drijvende kracht achter de fijne leeromgeving voor de coassistenten. Ze is de enige die fulltime werkt in de praktijk en zij weet precies wat leuk en leerzaam is voor de coassistenten.

Daarnaast werken er drie huisartsen die de coassistent kunnen begeleiden, met ieder een heel andere stijl. Zo kan de coassistent van ieder wat leren en ook bekijken wat bij hem of haar zelf past. Dat is een van mijn stokpaardjes: ontwikkel je eigen stijl, wees jezelf. Als je in het keurslijf van een consult blijft zitten, prikken de patiënten er doorheen en anders gaat het jezelf wel tegenstaan na enige tijd. Als je niet jezelf kan zijn, houdt je het vak niet vol.”

Verder vindt Joost het heel belangrijk dat coassistenten het vertrouwen van hem krijgen om zelfstandig te kunnen werken. Uiteraard kunnen ze wel altijd om hulp kunnen vragen.

“Van meekijken op een krukje ernaast gaat niemands brein harder werken. Ik zie de patiënt wel, al is het maar in de wachtkamer, maar verder beantwoord ik vragen van de coassistent aan de telefoon of ik loop even kort langs. Maar daarna laat ik het weer aan de coassistent over.”

Wat brengt het begeleiden van coassistenten je?

“Veel! Ik hoef geen nascholing meer te volgen als het gaat om de inhoudelijke kennis. Coassistenten beseffen vaak niet dat dit het moment is waarop ze over de meeste algemene kennis beschikken. In hun hele studie, of zelfs in hun hele carrière. Of het nu om calprotectine of methylmalonzuur gaat, ik krijg de laatste updates op een bordje voorgeschoteld.

Wat me ook opvalt is dat de coassistenten van deze tijd zo goed zijn. Mijn coassistent functioneerde zo goed dat ik hem na zijn coschappen een ANIOS plek in mijn praktijk heb aangeboden.”

Wat vind je van de verlenging van het coschap van 5 naar 9 weken bij UvA-AMC?

“Ik ben daar erg enthousiast over. Aangezien 20 tot 25% van alle geneeskunde studenten uiteindelijk huisarts wordt, is 5 weken huisartsgeneeskunde op 2,5 jaar coschappen ook erg weinig.

Wanneer een coassistent wat meer moeite heeft met zelfstandigheid of opstartproblemen, biedt 9 weken veel meer ruimte om daarbij te helpen. Ik verwacht dat de samenwerking er nog leuker van wordt. En het geeft mij de mogelijkheid om een nog beter beeld te geven van het leuke vak dat ik heb. Want dat is het.”

Meer weten over het coschap en aanmelden?

Het coschap huisartsgeneeskunde is een verplicht coschap van 6 weken (VU) of 9 weken (UvA-AMC).

Wist je dat:

  • Voor het coschap 30% van de studenten overweegt huisarts te worden en na het coschap 70%?
  • Huisartsen die opleiden het meest tevreden zijn over hun werk?
  • Je een passende financiële vergoeding en accreditatiepunten ontvangt?

Neem contact op met Anna Kreuger of Jacqueline Mondeel, Relatiebeheer & Planning bij UvA-AMC Coschap Huisartsgeneeskundecoschaphuisartsgeneeskunde@amc.uva.nl of 020 566 4614.

Neem contact op met Margo Pronk, Relatiebeheer & Planning bij VU Coschap Huisartsgeneeskunde: cohagvumc@amsterdamumc.nl of 020 4448244.

Dit interview is geschreven door docent en huisarts Anne Grundmeijer en is eerder in uitgebreidere vorm verschenen.