Healthy Sisters over Ramadan en diabetes

4 minuten

Healthy Sisters over Ramadan en diabetes

De Healthy Sisters Rachida en Najima Kharbouch geven op woensdag 22 februari de nascholing Ramadan en diabetes.

De zussen zijn bescheiden beroemdheden. Influencers met meer dan 74 duizend volgers op Instagram. Ze delen tips over een gezonde leefstijl met een glimlach in laagdrempelige foto’s, video’s en teksten. Deze zijn ook gebundeld in een boek.

Waarom zijn jullie met Healthy Sisters begonnen?

De zussen lachen direct. “We waren zelf niet zo heel gezond bezig. Beetje te veel kilo’s en daar moest verandering in komen,” vertelt Najima. “We gingen aan de slag met meer bewegen en onze voeding én gingen hier over bloggen.”

Rachida vult aan: “Er is veel onwetendheid. De gezonde muesli reep bleek helemaal niet zo gezond als we dachten. Onze vader zei laatst tegen ons dat hij het jammer vond dat er geen Healthy Sisters was toen hij zijn diagnose diabetes type 2 kreeg. Met de juiste combinatie van voeding en beweging kun je diabetes goed onder controle houden en in sommige gevallen zelfs helemaal zonder medicijnen!”

Wat is volgens jullie de grootste onwetendheid over de Ramadan?

Rachida: “Vanuit het geloof mag je jouw lichaam geen schade toe brengen. Je hoeft als diabeet dus niet mee te doen met de Ramadan als dit schadelijk kan zijn. Er zit een verschil tussen mee willen doen en mee moeten doen. Wees niet bang om vragen te stellen over de Ramadan en deelname van een patiënt.”

Najima: “Kijk samen naar de vorm die wél mogelijk is om veilig mee te doen aan de Ramadan. Een optie is bijvoorbeeld om niet alle dagen te vasten. Door het gesprek aan te gaan is er (meer) wederzijds respect en ontstaat er een andere band.”

Hebben jullie veel ervaring met het geven van (online) scholingen?

“We doen niks anders! We geven workshops voor zowel professionals als de doelgroep. Doordat we beide groepen spreken en ook onze eigen ervaringen als dochters van een zware diabetespatiënt hebben we enorm veel inzicht. Dat inzicht delen we graag!”, vertelt Najima.

Rachida: “Onze workshops zijn altijd heel interactief. Lekker in gesprek met elkaar en van elkaar leren. Soms zijn mensen nog een beetje bang om een vraag te stellen. Zou dit niet racistisch zijn of is dit geen gekke vraag… Niks is te gek en vraag maar raak!”

Schrijf je in!

Samen met diabetesverpleegkundige Bela Pagrach geven de Healthy Sisters op woensdag 22 februari (17.30 – 20.30 uur) de scholing Ramadan en diabetes.

Deze nascholing is speciaal voor zorgprofessionals uit de regio Zaanstreek Waterland. Wil je ook deelnemen, maar werk je niet in onze regio neem dan contact met ons op.

Heb je al een vraag voor deze twee enthousiaste zussen? Mail je vraag of casus naar ons: j.verschragen@hzwhuisartsenzorg.nl