Groeien bij de Huisartsenposten Zaanstreek Waterland

5 minuten

Marlies Faverey is in september 2020 gestart als triagist in opleiding en is nu Teamleider van de Huisartsenpost in Purmerend.

Een mooi voorbeeld van doorgroeien. 

Ik ben een doener. Ik houd er van als niks het zelfde is. Geen dienst is het zelfde.

Hoe is je loopbaan bij de Huisartsenpost begonnen?

Marlies vertelt dat haar loopbaan begon als secretaresse; een spin in het web. “Ik ben op een gegeven moment de opleiding medische secretaresse gaan doen, maar er kriebelde wat. Ik wilde meer. Triagist leek mij een fantastisch beroep.

Ik heb toen uitgezocht welke vervolgopleiding ik nodig had. Maar omdat verwachtingen soms anders zijn dan de werkelijkheid heb ik al in het eerste jaar van mijn doktersassistente opleiding een avond meegekeken op de Huisartsenpost. Zo enorm leerzaam was dat! Dit maakte mij alleen nog maar meer enthousiast. ”

Waarom past het werken op de Huisartsenpost zo goed bij je?

“Ik ben een doener. Ik houd er van als niks het zelfde is. Geen dienst is het zelfde. De patiënten, maar ook de collega’s wisselen.

Ook is de dynamiek van een nachtdienst heel anders dan een avonddienst. In de avond zijn er meer telefoontjes van bezorgde ouders die graag checken of ze zo de nacht in kunnen met hun zieke kind. Geruststellen en informatiegeven is dan belangrijk.

In de nacht zien we meer echte spoed en ook meer psychische klachten.

Ik heb een tijdje op zowel een dagpraktijk als bij de Huisartsenpost gewerkt. Ik merkte dat bij de dagpraktijk er op een gegeven moment routine ontstond. De actie ontbrak. Ik wilde meer afwisseling.

Werken op de Huisartsenpost is enorm leerzaam!

Op de Huisartsenpost leer je van de verschillende huisartsen. De vraag: ‘hoe is het afgelopen met…’ is een veelgestelde op de werkvloer. Ik leer nog iedere dag, maar ik denk dat ik dat over 10 jaar nog zal zeggen.”

Hoe ben je Teamleider van de Huisartsenpost geworden?

“Zelf had ik hier niet op gereageerd, maar een aantal collega’s attendeerde mij op de vacature en zeiden dat het echt iets voor mij was. Ik dacht nog hoe zo ik, want ik ben pas net bezig. Mijn triagisten diploma heb ik pas vorig jaar behaald. ‘Kan ik dit wel?’ dacht ik. Gelukkig heb ik, ondanks mijn bescheidenheid, gesolliciteerd,” lacht Marlies.  

Deze functie past perfect bij mij!

“Ik werk 24 uur per week, waarvan 12 uur als triagist. De combinatie van meewerkend leidinggevende vind ik ideaal. Je weet ook écht waar je het over hebt en staat dicht bij de werkvloer.”

Wat doe je als Teamleider van de Huisartsenpost?

“Naast mijn triagisten uren heb ik ‘kantooruren’. Ik regel het rooster en begeleid personeel en ‘meekijkers’. Ik heb ook een speciale auditor cursus gehad, dus kan nu ook de triagegesprekken van collega’s beoordelen. Daarnaast doe ik ook praktische dingen als voorraadbeheer. Alles om de post draaiende te houden; het reilen en zeilen.”

Wie kan er meekijken op de Huisartsenpost?

“Om in aanmerking te komen voor de functie triagist in opleiding heb je een opleiding tot doktersassistent of een vergelijkbare opleiding nodig. Het aantal uur van de contracten varieert van 0 tot 28 uur per week. Door de extra onregelmatigheidstoeslagen kun je minder werken voor hetzelfde geld.

We nodigen doktersassistenten en studenten die bezig zijn met deze opleiding van harte uit om een keer mee te lopen. De sfeer proeven en letterlijk zien hoe we werken!”

Interesse om een keer mee te kijken op de Huisartsenpost?

Lijkt het vak van triagist je wat of ben je nieuwsgierig naar het werk? Neem contact met ons op en we plannen een aantal uur meelopen op de Huisartsenpost in. Dit kan zowel in Purmerend als in Zaandam.

Simone Swartsenburg

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.swartsenburg@hzwhuisartsenzorg.nl

Stèphanie Voorsluijs

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.voorsluijs@hzwhuisartsenzorg.nl