Gonnie Pluim over de COPD formulariumkoffer

4 minuten

Gonnie Pluim

Vorig jaar heeft HZW gefaciliteerd bij het maken van een inhalatorenkoffer en formularium voor Zaanstreek, Waterland en Midden Kennemerland.

Een werkgroep met huisartsen, apothekers en longartsen uit onze regio hebben gezamenlijk bepaald wat er in het formularium moest komen.

Gonnie Pluijm, praktijkverpleegkundige bij huisartsenpraktijk Broekpolder gebruikt de koffer al enige tijd.

Wat vind je het voordeel van een inhalatoren- en formulariumkoffer?

“Je kunt nu veel makkelijker inhalatie instructie geven. Het wordt nu door de corona-maatregelen wel iets anders gebruikt, maar het is nog steeds erg handig. Ik pak tijdens een consult de koffer erbij en kan direct laten zien wat er allemaal mogelijk is. Er zijn veel verschillende inhalatoren. In het echt zien is toch anders.”

“Ook de praktische uitleg is makkelijker. Ik ‘gebruik’ de inhalator en de patiënt kijkt toe.

  1. Ik doe eerst de gehele instructie voor zonder uitleg
  2. Daarna doe ik nog eens voor en vertel stap voor stap wat er gebeurt en uiteindelijk moet de patiënt mij gaan vertellen wat ik mij moet doen. Dit is de IRW-methode.”

Wat vind je van de Incheck Dial tool die met gebruik van inspiratoire eenwegklep mondstuk (corona-veiligheidsmaatregel) ingezet kan worden?

“Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een tool om te kijken of er met voldoende kracht geïnhaleerd wordt. Veel patiënten gebruiken te veel kracht. Rustig(er) is beter. De patiënt krijgt direct feedback of er te weinig, voldoende of te veel kracht wordt gebruikt. Heel handig!” 

Heeft de koffer invloed op jouw manier van werken?

“De koffer is voor mij een compleet instructie pakket. Ik heb het zelf nog een beetje aangevuld met materialen die ik handig vind, zoals de weerstand per inhalator. Het zorgt er voor dat mijn consult gestructureerder en soepel verloopt.”

Heb je nog een kanttekening?

“Het prevalentiebeleid sluit net niet helemaal goed aan op de koffer. Als dit wel zo zou zijn dan was het helemaal ideaal.”

Netty Teunissen, kwaliteitsmedewerker bij HZW over de kanttekening van Gonnie: “Binnen het formularium is ruimte over gelaten voor de vrije keuze van de voorschrijver om een passend alternatief te kiezen op basis van patiëntenkenmerken, inhalatorkenmerken, ziekteverloop, en de algemene voorwaarden die gesteld worden in de keuze van een inhalator. Overgaan op preferent middel zou kunnen betekenen dat er regelmatige wisselingen plaats vinden. Dat willen we eigenlijk juist voorkomen in de keten.”

Meer weten?

Meer informatie over de IRW methode en de Incheck Dial staat op de CAHAG website. Een korte instructie video over coronaproof inhalatie staat op de inhalatorgebruik.nl.

Ook kun je via VIPLive de COPD CCQ vragenlijst versturen. Een korte video hoe je dit kunt doen vind je op het Calculus Software YouTube-kanaal, waar nog veel meer handige video’s staan.