GLI programma voor Turks sprekende patiënten

3 minuten

Seda Cengiz is leefstijlcoach én diëtiste in de Rosmolenbuurt in Zaandam. Opgegroeid in Turkije, maar als tiener naar Nederland verhuisd. Seda  biedt het GLI-programma CooL aan.

“Ik ben een voorstander van Nederlands spreken in Nederland. Alleen in de gezondheidszorg werkt communicatie in de taal van de patiënt veel beter.”

Groepsvoordeel

“Ik vind het leuk om met mensen te werken; nóg leuker om met groepen te werken. Je kunt door groepsbijeenkomsten veel meer mensen bereiken.

De verschillende GLI groepen hebben ook elk een eigen WhatsApp groep. Hier wordt veel met elkaar gedeeld. Iedereen in de groep heeft overgewicht.  De herkenning en de ondersteuning van de groep is fijn.”

Turks sprekende vrouwengroep

“Op dit moment heb ik één volledig Turks sprekende GLI groep. Het hele programma wordt in het Turks gegeven. Cultuurverschillen neem ik mee tijdens de bijeenkomsten.

Zo bespreken we bijvoorbeeld voeding tijdens het vasten in de Turkse groep, maar deze informatie wordt niet genoemd bij de reguliere groep. 

Ook wordt er met de planning van de Turkse bijeenkomsten rekening gehouden met vaak wat langere afwezigheid tijdens de zomermaanden. Het is zonde als deelnemers bijeenkomsten moeten missen!

Aan jezelf denken is belangrijk. Veel, van origine Turkse vrouwen, denken vooral aan anderen. Behulpzaam en nuttig zijn voor man, kinderen, familie etc.. Alleen vergeten ze zichzelf. Ik zeg dan: ‘Maar jij bent ook belangrijk!’ Ik kan dit veel gemakkelijker tegen de Turkse groep zeggen, omdat ik van Turkse afkomst ben.   

Binnenkort gaat er weer een nieuwe groep starten. Ik heb ook Turks sprekende patiënten van buiten Zaandam,” vertelt Seda. “Stuur maar door! Bij genoeg aanmeldingen kan er ook een Turkse mannengroep starten.”

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.

Vragen over de GLI?

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl