GLI-deelnemers aan het woord

4 minuten

De consequenties van overgewicht zijn groot en hebben vaak voor lange tijd impact. Gecombineerde Leefstijl Interventie kan hierbij helpen. Een leefstijlprogramma is een tweejarig traject. De motivatie van de patiënt is daarom zeer belangrijk.

Voor het deelnemen aan het GLI-programma is een schriftelijke verwijzing van de huisarts nodig.

Onderstaande interviews zijn afgenomen door GLI Volendam.

Koos (66 jaar)

“Ik had steeds een stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik meer moest bewegen én niet dat toastje met brie moest nemen. Buitensporig veel at ik niet, maar ik hoef maar ergens naar te kijken en er zit drie ons aan. Ik heb verschillende pogingen gedaan om gewicht te verliezen. Ik zag de flyer over GLI en het totaal pakket van sporten, diëtist, leefstijl voorlichting en gezelligheid sprak mij aan. Ik melde me dus via mijn huisarts aan.

Vooral de voedingsadviezen waren een eyeopener voor me. Ik eet niet minder maar anders. Het gevoel controle te hebben is prettig.

Ik beweeg nu drie keer per week. Het voordeel is dat ik samen met mijn vrouw sport. Ons leven is nu vormgegeven rond het sporten. Dat zijn de basismomenten en dan pas kijken we wat daar nog omheen past.

Tijdens de groepsbijeenkomsten ben ik een kritische luisteraar. Je hoort tijdens deze bijeenkomsten regelmatig: wat is je motivatie, wat wil je bereiken en waar wil je naar toe? Je moet dat jezelf blijven afvragen.

Mijn leefstijlverbeteringen leveren heel concrete gezondheidswinsten op en daar ben ik ontzettend blij mee. In overleg met de huisarts zelfs gestopt met bloeddrukmedicatie. Deze is nu keurig 125 om 75. Het vraagt voortdurend discipline, maar leefstijl heb je zélf onder controle. En with a little help from your friends kom je een heel eind.”

Tessa (29 jaar)

“Tijdens mijn zwangerschap nam ik mij voor om na de bevalling de zwangerschapskilo’s er af te wandelen. Helaas ging dat niet door complicaties. Wat mij aansprak bij de GLI was de coaching bij het bewegen en de begeleiding door een diëtist. Via mijn huisarts kreeg ik een doorverwijzing.

De zes informatiebijeenkomsten over voeding en leefstijl zijn heel leerzaam. Elke bijeenkomst heeft een ander belangrijk onderwerp. Ik leer daar echt veel van en de informatie die ik meekrijg, is goed toe te passen in de praktijk.

Ik ben inmiddels al 23 kilo kwijt. Dat ik gezonder ben geworden geloof ik wel, maar ik weet niet of ik daardoor minder naar de huisarts ga. Ik kwam al niet zo vaak bij de huisarts, ook niet vóór het GLI-traject.

Na een jaar GLI kan ik al zeggen, dat als ik zo doorga, ik zeker weet dat ik mijn doelen behaal en dat ik ze vasthoud.”

Meer weten?

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.