Gezamenlijk overleg HAP commissies

4 minuten

Op 23 april hadden de HAP commissie Purmerend en Zaandam een gezamenlijk overleg. Tijdens het overleg zijn een aantal punten besproken over de Huisartsen Spoedpost Zaanstreek Waterland.

V.l.n.r.: Derk Runhaar, Stephanie Voorsluijs, Idris Brouwer, Lotte Struiken, Hanneke Verlinden, Arzu Milli, Paul Grootes, Helgard Neumann, Pascale Haertlein, Jan-Willem de Jonge, Sophie de Vries, Gabrielle Waldram, Harald Moolhuijzen
Niet op foto: Marianne Poulen, Miriam Smit, Tony van Wieringen, Anna Möller en Simone Swartsenburg (fotograaf)

Diabetes Mellitus type 1

Er moet meer aandacht komen voor diabetes patiënten (met name type 1) met hoofdbehandelaar internist. Vragen over diabetes type 1 vallen niet onder het werkgebied van de huisarts.

De patiënt wordt door de HAP doorverwezen naar hoofdbehandelaar: internist.

De urgentie gaat hierbij uiteraard altijd voor. Bij een U1 bellen wij een ambulance en wordt de patiënt natuurlijk niet door verwezen.

Derk Runhaar, Medisch Manager HAP neemt dit ook mee in de gesprekken die met de ziekenhuizen worden gevoerd.

Opvolging patiënten zonder eigen huisarts

De Huisartsen Spoedpost is verplicht om spoedzorg te leveren voor de gehele regio. We leveren dus niet alleen zorg aan patiënten die op naam zijn ingeschreven bij aangesloten praktijken.

Stèphanie Voorsluijs, Manager Spoedzorg: “We gaan uitzoeken hoe we de opvolging (indien nodig) beter kunnen stroomlijnen. Of het bijvoorbeeld mogelijk is om de kweekuitslag naar de patiënt zelf te sturen, zodat de patiënt de regie houdt.”

Rooster vraagstukken

We zijn net bezig met Vrij Roosteren via de WaarneemApp. De eerste roosterronde is afgerond en we zijn nu bezig met de tweede. De HAP commissies willen eind 2024 (na een jaar gebruik van de WaarneemApp) deze werkwijze evalueren. In oktober staat er opnieuw een gezamenlijk overleg gepland!

Samenwerking locaties/regieartsen

Harald Moolhuijzen, huisarts: “Bij grote drukte op één locatie is het mogelijk om in overleg patiënten te laten beoordelen op de andere locatie.”

Simone Swartsenburg, Manager Spoedzorg: “De nachtarts moet niet beginnen met een volle agenda. Regelmatig en nauw contact tussen de twee regieartsen kan hierbij helpen. Ook constructieve feedback naar de triagisten helpt. Bel en overleg met de andere regiearts waarom er iets ingepland is bij jouw HAP als je ziet dat het mogelijk problemen (of irritaties) gaat opleveren.”

Spoed = Spoed geldt vanaf 22:00 uur

Heb je een vraag/opmerking voor de HAP commissie?

Iedereen ervaart het dienst doen op post anders. Er wordt gelachen, maar ook wel eens gemopperd.

Heb je een praktisch probleem tijdens je dienst?
De regietriagist is er voor praktische werkvloer gerelateerde zaken.
Op het ‘wallbord’ is de regietriagist aangegeven met het cijfer 1.

Heb je een vraag/opmerking over het proces of algemene gang van zaken?
Neem contact op met een van de HAP Commissieleden of de Managers Spoedzorg.

Simone Swartsenburg

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.swartsenburg@hzwhuisartsenzorg.nl

Stèphanie Voorsluijs

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.voorsluijs@hzwhuisartsenzorg.nl