Geslaagde gezamenlijke Leantraining voor medisch specialisten én huisartsen

3 minuten

Bij HZW zijn ruim 30 praktijken begonnen met het Lean programma waarmee ingezet wordt op efficiënt werken in de praktijk. In het Dijklander Ziekenhuis wordt inmiddels al een aantal jaren Lean gewerkt. Dit najaar werd in het Dijklander Ziekenhuis de allereerste gezamenlijke Leantraining gegeven aan medisch specialisten en huisartsen. Door deze gezamenlijke verbetertaal te leren en met tools als de visgraat, A3-methode en een waardestroomanalyse te oefenen als huiswerk, kregen de deelnemers inzicht in elkaars processen. Verbazingen, verrassingen en kansen werden gedeeld. Een mooie stap om de netwerkzorg in de regio te ondersteunen en te verbeteren!

De deelnemers kwamen twee avonden bij elkaar om onder leiding van Carla Bekkers (manager Leerhuis) en Ilse de Vries (programma-manager Lean) te leren over de vijf basisprincipes die Lean kent:

  1. Waarde voor de patiënt/klant
  2. Visualiseren van processen en/of situaties
  3. Flow: streven naar een vloeiend proces
  4. Van ‘push’ naar ‘pull’
  5. Streven naar perfectie

Vanuit de regio Waterland deden zeven huisartsen met de training mee.

De training werd afgesloten met een werkbezoek onder leiding van gastspreker Durk Berks, gynaecoloog. Durk werkt in het centrum voor Geboortezorg waar deze filosofie wordt toegepast.

Vervolg in 2023

In 2023 wordt deze training opnieuw aangeboden voor de West-Friese en Waterlandse huisartsen. De geplande data zijn donderdag 2 maart 2023 (deel 1) en donderdag 13 april 2023 (deel 2) in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. De kosten worden voor de Waterlandse huisartsen vergoed door HZW. Inschrijven kan door een mail te sturen naar i.w.devries@dijklander.nl met een cc naar l.bakker@hzwhuisartsenzorg.nl.

Vragen over Lean?

Nienke Janssen

Projectleider 06-26508826 n.janssen@hzwhuisartsenzorg.nl