De Hagro-coördinatoren hebben gezamenlijk met de HAP teamcoördinatoren en het Crisis Team op donderdag 22 september een crisis oefening gedaan.
Deze avond werd verzorgd door het Netwerkcentrum, een specialist op het gebied van crisisbeheer.
“We hebben al heel wat crises gehad, maar het is altijd goed om te oefenen. Het leuke is dat we vanavond weten dat er iets gaat gebeuren.”
Erik Schoofs, directeur
Het scenario
De simulatie, een vermoedelijke schietpartij op een basisschool, zorgde voor emotie én veel leerzame momenten.
Doordat de HAGRO- en teamcoördinatoren in één ruimte zaten en het Crisis Team in een andere zorgde dit voor meer dynamiek. Wie weet wat? Weet iedereen wel hetzelfde?
“Het viel mij op hoe snel en volledig je als crisisteam weer in de situatie gezogen wordt. Niemand die denkt ‘het is maar een spel’ als er gebeld wordt over een kind dat slecht gaat.”
Miriam Smit, huisarts en lid Crisis Team
Tijdens de simulatie werd er geen gebruik gemaakt van het LCMS (Landelijk Crisis Management Systeem), waarin bijvoorbeeld een evacuatie of NL-Alert wel direct zichtbaar zou zijn voor het Crisis Team. Een extra uitdaging dus!
Werkwijze
Het Crisis Team werkt volgens de beproefde methode van ‘de BOB’.
- Beeld – Wat is er gebeurd? Om het Beeld te vormen is er feitelijke informatie nodig. Om de oefening wat smeuïger te maken werden wij ook gevoed met geruchten via social media en (digitale) kranten.
- Oordeel – Wat zijn de knelpunten? Is dit binnen onze scope?
- Besluit – Wat gaan we doen?
“Het eerste uur is altijd chaos. Het beeld is nog niet compleet en er komt steeds nieuwe informatie bij.”
Andrea Brink, informatiecoördinator en logger Crisis Team
“Als huisarts ben je gericht op actie en doen,” vertelt Derk Runhaar (Medisch Manager HAP en lid Crisis Team). “Het is confronterend om erachter te komen dat je niks kunt doen. Een NL-Alert met de melding binnen blijven, én tegelijkertijd een huisarts die in paniek uit het rampgebied opbelt met een kind met een slagaderlijke bloeding…
De emotie zegt ga rijden naar het ziekenhuis als die ambu niet komt, maar eigen veiligheid is ook heel belangrijk! De NL-Alert was afgegeven omdat de daders nog niet opgepakt waren en het gebied onveilig was.”
Robert Walpot, huisarts en lid Crisis Team beaamt dit: ” Inzichtelijk waar we voor zijn en ook wat we niet kunnen en moeten doen.”
Tijdens de oefening werd ook duidelijk dat communicatie over de taakverdeling en de rol van het Crisis Team belangrijk is.
Het Crisis Team heeft niet overal invloed op. Zij zijn voor:
- Veiligheid huisartsenpraktijken
- Continuïteit van de huisartsenzorg. Helaas werd duidelijk dat we hier niet altijd voor kunnen zorgen.
- Communicatie; kort en concreet van beide kanten. Wat heb je nodig? Weet de ander wat jij weet?