GLI – kennismaken met leefstijlcoach Amber Buffel

3 minuten

Een interview met Amber Buffel, leefstijlcoach van GLI-programma CooL bij Gezond Leefstijlcoaching.

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.  

“Je leefstijl kun je niet van de ene op de andere dag veranderen. Dan krijg je een jojo effect.”

Wat vind je leuk aan je werk als leefstijlcoach?

“Ik vind het leuk om anderen te motiveren en samen te kijken hoe het leefstijlpatroon aangepakt kan worden. Ik ben ook podotherapeut en in mijn werk kom ik veel mensen tegen met overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast hebben veel (voet)klachten een oorsprong bij een ongezonde leefstijl. Dat samen zorgde voor mijn interesse in GLI en dat ik leefstijlcoach ben geworden.”

Kun je al een succes verhaal delen?

“Er is nu nog geen volledig traject afgerond, want dat duurt 2 jaar. Je ziet wel per deelnemer kleine, en soms grote, veranderingen. Er is een deelnemer al 8 kilo afgevallen; enkel door een gezondere leefstijl aan te houden. Een andere deelnemer is nu veel bewuster aan het genieten. Ze doet een paar blokjes kaas in een kommetje in plaats van een heel stuk kaas gedachteloos op te eten.”

Wat zijn de voordelen van het GLI-programma?

“Dat het een groepsprogramma is maakt juist het verschil! De deelnemers motiveren elkaar. Zo was er een deelnemer die wel een fiets had, maar eigenlijk nooit ging fietsen. Door aanmoediging van de groep fietst zij nu elke dag 5 km naar haar werk.

Als een deelnemer iets zegt, is het toch anders. Zij hebben dezelfde ervaringen en dezelfde problemen. Het onderling uitwisselen van tips en ideeën maakt het enorm waardevol. Alle facetten komen in het GLI-programma aan de orde; van voeding tot bewegen en van slaap tot stress. Deelnemers krijgen de kans om aan de slag te gaan met dat wat voor hen belangrijk is.”

Wat is jouw leefstijltip?

“Je leefstijl kun je niet van de ene op de andere dag veranderen. Dan krijg je een jojo effect. Kleine stapjes hebben een groot effect. Een te grote stap zorgt voor een grotere kans op terugval.”

Meer weten over GLI?

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.