Huisartsenpraktijken hebben steeds vaker te maken met anderstalige patiënten. Dit levert een uitdaging op bij het consult in de spreekkamer, maar ook aan de telefoon.
Huisartsenpraktijk Wormerveer en Huisartsenmaatschap Landauer hebben beide hun telefoonbandje aangepast naar aanleiding van de praktijkscan door het Achterstandsfonds. Een groot succes!

Judith Kamphuijs, praktijkmanager Huisartsenpraktijk Wormerveer: “Engelssprekende patiënten kunnen nu in het eerste telefoonmenu al de keuze maken om het bandje verder in het Engels te beluisteren. Dit kan zonder dat we daardoor boven de keuzetijd van 10 seconden zitten.
Wat dat ons heeft opgeleverd is vooral dat anderstaligen veel minder vaak over de spoedlijn en/of intercollegialelijn bellen.
Ook wanneer er een ‘bandje’ op staat bellen zij niet tot nauwelijks meer over een lijn die daar niet voor bedoeld is.
Zij krijgen in het Engels te horen dat zij op dit tijdstip niet kunnen bellen of dat er bijvoorbeeld een storing is. Ik ben wel blij met deze, relatief simpele en kosteloze, oplossing. Ik kan het andere praktijken dan ook zeker adviseren!”
Candy Smit, wijkcoördinator Waterland én praktijkmanager Huisartsenmaatschap Landauer: “Ook wij kregen veel Engelssprekende patiënten binnen op de spoedlijn. De zin ‘is er sprake van een levensbedreigende situatie, toets 1’ verstonden ze niet en dan drukten ze maar op 1. Het kost best veel tijd om dan in je beste Engels uit te leggen dat de spoedlijn niet bedoeld is voor het aanvragen van een recept, hoe dit dan wél het beste geregeld kan worden en dat ze dus nogmaals moeten bellen.
Met de in het Engels ingesproken instructies is dit probleem opgelost. Het scheelt onze doktersassistentes enorm veel lange telefoongesprekken.”

Meer informatie en een praktijkscan aanvragen
De praktijk- en wijkcoördinatoren komen graag langs om de praktijkscan in jouw praktijk uit te voeren.