FAEXIT – stoppen met faxen

3 minuten

Ziekenhuizen, huisartsen en apotheken versturen nog een veelheid aan recepten en zorginformatie via de fax naar ketenpartners. Maar faxen sluit niet meer aan bij de huidige wet- en regelgeving op het gebied van informatieveiligheid en bescherming van de persoonsgegevens.

Ziekenhuizen stoppen met faxen vanaf 1 april 2023

Om die reden is eind 2022 binnen Stichting RSO Zorgring NHN besloten dat zorginstellingen en zorgverleners in de regio Noord-Holland Noord nog dit jaar stoppen met gegevensuitwisseling per fax. Dit betekent dus dat zij geen faxberichten meer kunnen versturen en ontvangen.

Concreet betekent dit dat:

  • De Noordwest Ziekenhuisgroep en het Zaans Medisch Centrum stoppen per 1 april 2023
  • Het Dijklander Ziekenhuis stopt per 1 mei 2023
  • Laboratoria en overige zorgverleners in de regio stoppen uiterlijk 31 december 2023

Alternatieven voor de fax

Gegevens uitwisselen gebeurt bij voorkeur via ZorgDomein, LSP, EDIFACT of digitale verwijzingen. Het uitwisselen van medische gegevens is veiliger en de administratieve last (overtypen, kopiëren, inscannen mét kans op fouten) verminderd door digitale alternatieven te gebruiken. Je kunt ook altijd gebruik maken van veilig mailen.

De ziekenhuizen zullen zelf aan hun ketenpartners kenbaar maken via welke route gegevensuitwisseling zal plaatsvinden.

Webinar

Zorgring heeft op dinsdag 21 maart een webinar gegeven waarin ze de regio bijpraten over het project Faexit.

In dit webinar leggen zij uit waarom stoppen met faxen zo belangrijk is en gaan ze specifiek in op wat dit betekent voor de huisarts, apotheker en andere zorgverleners in de regio.

Gastsprekers Hanneke Wind en David Reijmerink vertellen over de stappen die zij hebben ondernomen om in het ziekenhuis (Antoni van Leeuwenhoek) en in de huisartsenpraktijk afscheid te nemen van de fax. Zij zullen tijdens het webinar ook vragen vanuit de regio behandelen.

De webinar is opgenomen.

Vragen?

Het afscheid van de fax wordt in onze regio onder de (landelijke) projectnaam ‘Faexit’ uitgevoerd door Zorgring. Neem voor meer informatie contact op met faexit@zorgring.nl.