Esmée is triagist én geneeskundestudent

3 minuten

Esmée is geneeskundestudent en werkt sinds 2018 bij de Huisartsenposten als triagist.

Er zijn sinds 2017 junior triagisten aan het werk op de Huisartsenposten. Dit zijn geneeskundestudenten die voor hun coschappen extra werkervaring opdoen via deze bijbaan. Triagisten zijn het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Daarnaast vervullen zij een belangrijke rol bij het beoordelen van spoedvragen. Op dit moment zoekt de Huisartsenposten Zaanstreek Waterland nog een junior triagist, een triagist en een Korte Lijn Verpleegkundige. Klik op de link voor meer informatie over de vacatures

Waarom ben je gaan werken als junior triagist bij de Huisartsenpost?

“Van een studiegenoot en een vriendin had ik verschillende verhalen gehoord over het werken bij een Huisartsenpost. De Huisartsenpost Zaanstreek Waterland kwam in al deze verhalen heel positief naar voren doordat daar veel mogelijk is. Ik bleef vroeger nooit lang bij een bijbaantje plakken, omdat ik op een gegeven moment de uitdaging miste.” Esmée lacht. “Genoeg uitdaging hier op de Huisartsenpost. Ik heb leuke collega’s en er is een goede, open sfeer op de werkvloer. Ik zit hier nu al bijna 3 jaar!”

Waarom is het werk als triagist leerzaam voor een geneeskundestudent?

“Het heeft mij enorm verrijkt. Je krijgt te maken met allerlei soorten mensen. De populatie is in Lisse is heel anders dan in Zaandam. Hoe men omgaat met ziek zijn of een spoedsituatie heeft ook met cultuur te maken. Er is geen goed of fout, maar het is misschien anders dan wat jij kent of verwacht. Het is goed om zo veel verschillende mensen aan de telefoon te hebben en in de wachtkamer te zien. Het heeft mij enorm geholpen met mijn mensenkennis en inschattingsvermogen.”

Esmée gaat verder: “Daarnaast heeft deze bijbaan mijn gesprekstechnieken verbeterd. Op een professionele manier je grens aangeven, maar toch empathisch kunnen blijven richting de patiënt. Dit geeft ook veel meer werkplezier.” 

“Ten slotte beïnvloed het werken op de Huisartsenpost ook je manier van denken. Tijdens mijn coschappen draait het allemaal om diagnoses. Op de Huisartsenpost leer je om te denken in urgenties in plaats van in alleen maar diagnoses kijken.”

Het is nu erg druk op de Huisartsenposten. Wat merk je hier als triagist van?

“Het is aan de telefoon erg druk. Veel meer dan dat dat eerst was. Je merkt ook dat het nu vakantietijd is. Toch nog even iets willen laten controleren/beoordelen door een arts voordat men op vakantie gaat. Daar zijn wij natuurlijk niet voor. De Huisartsenpost is er voor dringende gevallen die niet kunnen wachten totdat patiënten naar hun eigen dokter of diens waarnemer kunnen gaan.”

“Wat ik fijn vindt is dat we nu eindelijk ook andere vragen krijgen dan alleen maar over corona. Het is nu weer wat gevarieerder. Niet alleen maar de vraag of iemand corona heeft omdat er gehoest wordt. Die variatie vind ik juist leuk.”