Enthousiast GLI team in Zaandam Hoornseveld

4 minuten

Megan Boon, leefstijlcoach, werkt sinds vorig jaar zomer bij Fysio Effective Hoornseveld en is deel van het GLI team.

V.l.n.r.: Sevgi Uğur diëtiste (op de fiets), Ineke Ruijter Fysiotherapeut (staand) en Megan Boon leefstijl- en vitaliteitscoach (op de bal).

“Ik adviseer zo weinig mogelijk. Ik leg uit!”

Een enthousiast team met ieder een eigen rol

“Een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een leefstijlinterventie met aandacht voor bewegen, voeding en gedrag”, vertelt Megan. “Ineke had eerst een dubbelrol. Zij was fysiotherapeut én leefstijlcoach. Ik ben er nu bij zodat Ineke geen dubbelrol meer hoeft te vervullen, maar dat er wel altijd GLI-vervanging is indien nodig.

Iedere 3 maanden start er een nieuwe GLI-groep. We zijn nu met de 12e groep bezig.”

Wat doe je als leefstijlcoach?

“Ik adviseer zo weinig mogelijk. Ik vertel en leg uit. Wat gebeurt er met je lijf als je wit brood eet of een wandelingetje maakt? De groepsdynamiek en met elkaar aan de slag is leuk. Ook vind ik de 1-op-1 coaching en daarin de persoonlijke groei van dichtbij zien mooi.

Deelnemers vinden het fijn om contact met elkaar te hebben en te houden. We hebben daarom ook een eigen Facebook Community voor onze GLI-groepen. Die verbinding is heel erg belangrijk!

Het gaat vooral om dingen niet te groot te maken. Met een klein stapje kom je ook al ver. Denk bijvoorbeeld aan een eetwissel; in plaats van 5 glazen cola drink je er maar ééntje. Door kleine stapjes en een geleidelijk proces houden deelnemers het veel beter vol, en wordt het uiteindelijk een gewoonte!”

Resultaten

“Het gaat om bewustwording en zelf kunnen bijsturen. Het mentale aspect is groot. Hoe ga je ermee om als je een terugval hebt gehad?  Veel deelnemers geven aan dat de druk langzaam weg valt en zij zich relaxter voelen. Rustiger in hoofd en lijf. Ik vind het mooi om die ontwikkeling bij deelnemers te zien.

Laatst was er een deelnemer die naar ons toe kwam met een terugval. Door privéomstandigheden ongezonder geleefd dan dat zij zou willen. Het is al een enorme winst dat zij dit nu herkent en er actie op onderneemt. Leefstijl gaat hand in hand met gedrag.”

Wandelgroep

Fysio Effective Hoornseveld gaat starten met een wandelgroep om laagdrempelig bewegen extra te promoten.

Kosten: €3,00 per keer of een abonnement van €10,00 per maand.
Aanmelden: info@fysioeffectivehoornseveld.nl of 075-6702507.

De wandelgroep is er voor iedereen! Deelnemers hoeven niet mee te doen aan de GLI.

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.

Let op: de wachttijd verschilt per GLI-aanbieder.

Vragen over GLI?

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl